Regeringskris i Israel

NYHETER

JERUSALEM

Oenighet om ekonomiska åtstramningar utlöste på måndagskvällen en regeringskris i Israel. Ministrar från två ultraortodoxa partier fick sparken ur Ariel Sharons regering.

Den våldsamma upptrappningen i Mellanöstern kostar på för Israel, och premiärminister Sharon lade på måndagen fram en ekonomisk åtstramningsplan som skulle minska budgetunderskottet med cirka 13 miljarder shekel, 25 miljarder kronor.

Men planen förkastades av parlamentet knesset, med siffrorna 47 mot 44. Det var i första hand de ultraortodoxa i Shaspartiet och lilla Förenade Torahjudaismen som vände sig mot koalitionsregeringen - med resultatet att premiärministern gav fyra Shasministrar och Förenade Torahjudaismens viceministrar sparken.

Därmed hänger Sharons majoritet i knesset på den sköraste av trådar. Antalet ledamöter som stöder regeringen går ned från 82 till 60. Knesset har 120 platser, men stöd från 60 ledamöter räcker för majoritet.

Avskedandena träder i och för sig inte i kraft förrän efter 48 timmar, på onsdagen, och Sharon väntas lägga fram förslaget på nytt innan dess. Men Shasledare sade omgående att de inte längre betraktar sitt parti som en del av Sharons regering.

- Vi välkomnar beslutet. Vi önskar honom all lycka om han tror att han kan gå till val utan Shas eller andra ultraortodoxa partier, sade Shlomo Binizri, en av de fockade Shasministrarna.

Åtstramningsplanen handlar bland annat om att höja momsen och priserna på bränsle och cigaretter.

Militärutgifterna har kraftigt skjutit i höjden den senaste tiden. Och det är ett område där regeringen helst inte stramar åt. Försvarsminister Binyamin Ben-Eliezer sade i måndags att den "säkerhetsbarriär" som byggs mot de palestinska områdena ska fortsätta utvidgas. Stängsel och elektrisk utrustning till barriären kommer att gå löst på motsvarande två miljarder kronor, enligt israelisk radio.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM