Sydamerikas England

Uruguay har svårt att leva upp till historiens guldperiod

NYHETER

Brasilien, Italien, Tyskland, Argentina och... Uruguay.

”De fem stora” i fotbolls-VM har alla vunnit två VM-guld eller fler.

Det är lätt att glömma när Uruguay är sista laget in i detta VM.

”At the end of the day”, som David Beckham skulle sagt, handlar det om fem–sex länder när VM-segrarna ska koras.

Förutom ”de fem stora”, med minst två guld var, är det bara England och Frankrike som vunnit VM genom historien. Alla nämns de med största respekt inför varje VM, utom Uruguay.

Vann första VM-slutspelet

Uruguay är den enda stormakten som detroniserats. Det är 52 år sedan Uruguay besegrade Brasilien inför fotbollshistoriens största publik: 205 000 på brasilianernas nationalarena Maracana i Rio de Janeiro.

Uruguay arrangerade (och vann) historiens första VM 1930, under sin verkliga storhetstid, efter att vunnit OS både 1924 och 1928.

Då var landet något av en välfärdsstat och framgångarna har förklarats med att landet drev en politik som stimulerade fysisk fostran och idrottsplatser byggdes över hela landet. Man var också tidig med professionell fotboll i landet.

Spelar en målsnål fotboll

Men Uruguay, med Sydamerikas minsta befolkning, hängde inte med i fotbollens utveckling och tappade snart mark till sina grannar Brasilien och Argentina.

Uruguay blev något av Sydamerikas svar på England – tronande på minnen från fornstora dar och fast i ett defensivt 4–4–2-tänkande.

– Andra länder har sin historia, Uruguay har sin fotboll, har gamle förbundskaptenen Viera sagt.

Fortfarande spelar laget en målsnål fotboll. I kvalet släppte man in minst och producerade minst mål av alla Sydamerikanska lag.

Två guld - Uruguays VM-resultat

Fakta om Uruguay

Lasse Sandlin: Sist in. Men inte först ut. Njut av en artist som Inters Alvaro Recoba, ”El Chino”!

Johan Flinck