Hon släpper ingen svensk över bron

Kjaersgaard rasande på Sahlin - hotar att stänga gränserna

1 av 3 | Foto: AP
till Attack Partiledaren Pia Kjaersgaard hotar att stänga Öresundsbron om Sverige ska skaffa sig "skandinaviska Beiruts".
NYHETER

Det svensk-danska politikerkriget blir allt smutsigare.

Nu hotar den främlingsfientliga danska partiledaren Pia Kjaersgaard att stoppa svenskarna - redan vid Öresundsbron.

Konflikten mellan de svenska och danska politikerna hårdnar. I söndags gick den danske integrationsministern Bertel Haarder till attack mot Mona Sahlin.

Hans budskap var tydligt "Sluta demonisera Danmark, och ta hand om er egen misslyckade integrationspolitik - innan ni kritiserar vår".

Nu går även Pia Kjaersgaard från dansk folkeparti till angrepp.

- Om de vill göra Stockholm, Göteborg och Malmö till skandinaviska Beiruts med gängkrig, hedersmord och massvåldtäkter, så visst. Vi kan alltid sätta en broklaff på Öresundsbron, säger Kjaersgaard.

Mona Sahlin kontrar kollegans utspel.

- Formuleringarna visar med nästan kuslig tydlighet att det parti som just nu har vetorätt över den danska flykting- och integrationspolitiken knappast kan beskrivas som ett normalt "mittenparti", säger Sahlin.

Sahlin angrep kollegan

Redan när den nya danska regeringen tillträdde i slutet av förra året kritiserade svenska politiker, från höger till vänster, den skärpta danska invandringspolitiken.

De fördömde att flera etablerade danska partier böjt sig för främlingsfientliga krav.

I stället för att välkomna sin kollega Bertel Haarder i december på ett nordiskt integrationsministermöte angrep Sahlin honom.

Tonläget blev inte bättre när Mona Sahlin i april tog kontakt med ministerkollegor i Belgien och Frankrike.

I ett brev till alla europeiska regeringar uttryckte de sin oro över att invandringspolitiken ska sätta spår när Danmark tar över EU-ordförandeskapet i sommar.

De politiska relationerna har varit infekterade i flera viktiga frågor de senaste åren.

Barsebäckkraftverket ligger fortfarande som en varböld vid sundet. Och Öresundsbron som skulle underlätta integrationen mellan grannarna har snarare fått motsatt effekt.

Senast i raden av utspel är näringsminister Björn Rosengrens krav förra veckan att SAS Airlines måste ledas av en svensk.

Stephan Müchler, vd på Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, är kritisk till regeringarnas konflikter.

"Vi tror att vi är skandinaver"

- De visar båda sidornas politiska tillkortakommanden. Vi tror att vi är skandinaver, men är ändå fast i nationalstatstänkande, säger Stephan Müchler.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (s) är kritisk till dansk invandringspolitik, men menar att gränsfrågorna borde kunna lösas fredligt.

- Bråket finns inte på lokalt och regionalt plan, utan på departementsnivå, säger Ilmar Reepalu.

Fler dansk-svenska bråk

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM