Alla är glada för att Ari inte blir prins...

NYHETER

Skandalförfattaren och dandyn med sammetsögonen.

I övermorgon får han sin prinsessa.

Men Ari Behn, 29, får varken kalla sig prins eller representera det norska kungahuset.

Något som både han, hovet och de flesta norrmän är glada för.

Foto: ap
Märtha Louise och Ari Behn.

Talet till bruden är redan klart - och Trondheim pyntar till fest i dagarna tre.

Drygt ett år har gått sedan paret träffades första gången, hemma hos Ari Behns mamma, Marianne Sohlberg Behn. Prinsessan Märtha Louise, som är utbildad fysioterapeut, var där för att lära sig rosenterapi. Hon och Ari träffades - och han föll pladask.

- Jag blev väldigt tagen av att hon var så stark i sig själv, och samtidigt rolig och sprudlande. Hon pratade hela tiden utifrån vad hon trodde på - och vek inte en tum, sa Ari Behn i en radiointervju inför bröllopet häromdagen.

Ari Behn är mannen av folket, den intellektuelle bohemen, som först skapade sig rubriker som kontroversiell succéförfattare - och nu även som mannen som fångade den norska hästprinsessan, Märtha Louise, 30.

Han är född i Århus i Danmark och uppvuxen i Plymouth i England. Som femåring flyttade han med mamma och pappa till Nordnorge.

Försonad med pappa

När han var i tonåren skildes föräldrarna - en uppslitande skilsmässa som ledde till att Ari Behn i många år hade ett ansträngt förhållande till sin pappa, Olav Bjørshol.

I dag har de försonats och båda föräldrarna finns på plats i kyrkan på fredag, liksom lillasyster Anja och lillebror Espen.

Att han skulle bli författare hade han tidigt bestämt sig för. Redan som 15-åring fick han sin första berättelse publicerad, i lokaltidningen hemma i Moss.

Vägen till berömmelse gick via universitet i Oslo och kurser i såväl idé- som religionshistoria. För att finansiera studierna jobbade Ari Behn som truckförare och lagerarbetare i Oslo. Efternamnet Behn tog han 1998, året innan han debuterade med novellsamlingen "Trist som fan".

Den tog fyra år att skriva - och väckte stor uppmärksamhet när den kom ut. Den unge Ari Behn blev känd över en natt och beskrevs som ett litterärt underbarn.

Ett halvår senare träffade han Märtha Louise - och i dag har boken sålt i 83 000 exemplar och gett Ari Behn nästan 1,5 miljoner kronor i inkomst.

Älskar att stå i rampljuset

Med åren har det långa håret, palestinasjalen och parkasen bytts mot tjusiga kostymer och en tuff kändisimage.

Ari Behn har synts flitigt i Oslos nöjesliv och umgåtts i samma innekretsar som sin svägerska Mette-Marit, Norges blivande drottning.

Han älskar att stå i rampljuset och att provocera.

Hans tv-dokumentär om knarkande prostituerade i Las Vegas väckte ramaskri i Norge förra året. I filmen medverkade Ari Behn själv, puffande på vad som såg ut att vara en marijuanacigarett.

Efteråt har Ari Behn gång på gång tagit avstånd från narkotika - och förnekat att han själv skulle ha rökt marijuana.

Då fick kung Harald gripa in

I en annan tv-dokumentär från Pakistan i vintras sa Ari Behn:

- I väst är det många människor som inte tror på det som amerikanerna och herr Bush säger.

Det väckte återigen ramaskri - och föranledde kung Harald att skicka ut ett pressmeddelande, i vilket han förklarade att Ari Behns förlovning med Märtha Louise inte innebar att han på något sätt representerar kungahuset.

Inte heller kommer han att kunna titulera sig "prins Ari" efter giftermålet - någon sådan tradition finns inte i Norge.

- Men jag kan gärna heta fru Behn, har Märtha Louise solidariskt förklarat.

Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM