Ringholm får kritik – men slipper prick

”Han har gett staten monopol på spel via nätet”

NYHETER

Finansminister Bosse Ringholm får kritik av konstitutionsutskottet, KU.

Han anses ha gett staten och socialdemokraterna monopol när det gäller tillstånd till spel på internet.

Men Ringholm prickas inte.

Foto: kalle assbring
Konstitutionsutskottets ordförande Per Unckel anklagade finansminister Bosse Ringholm för att ha skapat ett monopol på spel på internet för staten. Men Bosse Ringholm slapp att bli prickad.

Inte heller något annat statsråd prickades i KU:s årliga granskning av hur regeringen handlägger ärenden. Det var ett medvetet val av KU:s medlemmar. Genom att undvika att pricka och inte direkt använda ordet "kritik" mot de anmälda statsråden uppnådde man bredast möjliga majoritet över parti- och blockgränser.

Bara tre tillstånd

- Vad spelar det för roll att prickas? Vad blir konsekvenserna? Svaret är: inga! Därför är det välgörande om vi kan lösgöra oss ifrån det, förklarade KU:s ordförande Per Unckel.

Bosse Ringholm anklagades av en majoritet inom KU för att ha skapat ett monopol på spel på internet för staten och regeringen.

Bara tre aktörer beviljades tillstånd av finansdepartementet. Helstatliga Svenska Spel AB, delstatliga AB Trav och Galopp (ATG) samt socialdemokratiska A-lotteriet.

Övriga fick nej med motiveringen att den ständigt försenade, nästan två år, lotterilagsutredningen ännu inte var slutförd.

Leif-Åke Josefsson