”Poliser kan inte jobba på fältet utan pistol”

Var 20:e polis som missat skjutprovet kan lämna gatorna

NYHETER

Hundratals poliser kommer att avväpnas av Rikspolisstyrelsen, RPS.

Det handlar om de poliser som inte klarat de obligatoriska skjutproven eller inte gjort dem.

Men förslaget väcker stark kritik.

- Vi får inte fler poliser på fältet genom att ta av dem pistolerna, säger Peter Frisell, vice ordförande i polisfacket i Stockholm, till aftonbladet.se.

Många poliser som inte får bära vapen – eftersom missat det årliga skjutprovet – gör det ändå, skriver Svenska Dagbladet. RPS kräver nu att få ta del av provresultaten för att kunna ta tjänstevapnen från dem som inte klarat dem.

Men förslaget får stark kritik från fackligt håll. Peter Frisell, vice ordförande i polisfacket i Stockholm, säger att man går fel väg.

- Det bästa vore om man gav de som misslyckats på proven tid att öva.

Peter Frisell tillhör själv den skara poliser som inte längre skulle få bära skjutvapen. Eftersom han arbetar heltid med fackliga frågor deltar han inte i den ordinarie utbildningen och har inte genomfört testet i år.

- Arbetsgivaren har försatt sig i den här situationen genom att medvetet lågprioritera vapenhanteringen. Många har under flera år inte haft schemalagd vapenutbildning och man har inte givit personalen möjligheter att träna.

Peter Frisell säger att det bara är de som själva varit intresserade av träna på fritiden som kunnat göra det. Övningsammunitionen får poliserna själva bekosta och för att få använda pistolen på fritiden har man tvingats söka specialtillstånd. Han berättar att kraven på skyttekunskaperna har höjts, medan möjligheterna till träning har minskat.

Och det är många poliser som skulle drabbas. Omkring 800 poliser skulle i nuläget förlora sina vapen – 5 procent av hela kåren. Dessa skulle då aldrig kunna användas ute på fältet.

- En annan risk är att några ser en chans att slippa arbeta utomhus. Och jag har förståelse för dem som tar den möjligheten, säger Peter Frisell.

Het chiliolja som vapen

Sedan 1990 har tolv personer skjutits ihjäl av svenska poliser. RPS hoppas att dödsskjutningarna ska bli färre nu.

För att nå det målet ska poliserna även utrustas med ett nytt vapen – pepparspray. Instruktörer utbildas just nu och i höst börjar vapnet användas på prov.

Sprayen ska bäras i ett hölster tillsammans med tjänstevapnet. Innehållet i behållaren är en stark chiliolja som om den sprutas i ögonen ska kunna oskadliggöra en farlig gärningsman.

Från polisfackets sida är man positiv till den nya beväpningen. Framförallt för de poliser som ofta befinner sig i trängda situationer – såsom rejvkommissionen och tunnelbanepolisen – ses det som ett bra komplement.

Men man ser även de problem som kan uppstå. Polisen kommer få ännu svårare att snabbt välja vilket vapen som ska användas i ett trängt läge och ytterligare utbildning kommer krävas.

- Första gången någon använder sin pistol fastän man har pepparspray kommer det bli en debatt om det var rätt, säger Peter Frisell.

Sprayen kan kan vara farlig

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, är kritisk till polisens nya vapen.

- Det kan leda till att polisen blir benägen att använda mer våld än nöden kräver. Man ska komma ihåg att våld är något som polisen bara ska använda när det inte finns några andra sätt att lösa problemet. Bara i yttersta nödfall ska våld användas, säger han.

Jerzy Sarnecki säger också att pepparsprayen är långt ifrån ofarlig.

- Man sprayar den i ögon och ansikte och personen blir förblindad. Men den kan ge långvariga skador för den som har lungproblem eller är allergisk.

Han tror också att ett till vapen i arsenalen kan leda till att vapenspiralen trappas upp.

- Det finns förstås en viss risk för att även brottslingarna skaffar fler vapen.

Underkända poliser enligt rapporter från 18 polismyndigheter i landet

Susanna Vidlund, Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM