Nu kan du bli filmad i taxin

Taxi Stockholm får tillstånd att använda kameror i bilarna

NYHETER

Taxi Stockholm får enligt ett domstolsutslag använda övervakningskameror i sina bilar - ett beslut som kan få återverkningar för taxiverksamheten över hela landet.

Taxi Stockholms intresse av kameraövervakning väger tyngre än enskildas intresse av att inte bli övervakade, enligt utslaget i Stockholms kammarrätt på onsdagen.

Beslutet är ett nytt bakslag för justitiekanslern (JK) som med hänsyn till resenärernas integritet har velat begränsa möjligheterna till övervakning.

Efter mordet på en taxichaufför i Sundsvall är frågan om taxiförarnas säkerhet mer i fokus än tidigare. Både i Stockholm och i Göteborg vill taxiförarna som en säkerhetsåtgärd ha kameror i bilarna.

- Det här är inget storstadsproblem, säger Lennart Hamnered, ordförande i Svenska taxiförbundet.

Förbundet kommer inte att driva frågan utan det är de enskilda taxirörelserna landet runt som får göra lokala ansökningar. Hamnered förutsätter att det kommer en rad ansökningar om beslutet för Stockholm står fast.

Ingen effekt

I Stockholm gav länsstyrelsen i november tillstånd till att stillbilder tas på passagerarna då de kliver i och ur taxibilen. JK överklagade till länsrätten som gav Taxi Stockholm rätt varpå JK återigen klagade, denna gång hos kammarrätten.

JK har velat begränsa tillståndet så att de bilder som tas i bilarna endast får bevaras i samband med att överfallslarmet har utlösts.

Mot detta invände Taxi Stockholm att en kamera som aktiveras först när överfallslarmet utlöses inte kommer att få någon effekt. I de flesta fall utlöses larmet först när den brottsliga handlingen har fullbordats.

Kammarrätten pekar i sin dom på taxiföraryrkets särskilda risker. Det är ett utpräglat ensamarbete som utförs även nattetid, ofta i avskilt belägna områden. Dessutom innebär jobbet att man hanterar en hel del kontanter.

JK avvaktar

JK Göran Lambertz hade på onsdagen ännu inte beslutat om han ska gå vidare till Regeringsrätten. Han vill först avvakta den dom som inom kort väntas i kammarrätten i Göteborg. Där är det Taxi Göteborg som vill installera kameror. De fick rätt i länsrätten i Vänersborg men JK överklagade även i det fallet.

JK har tidigare sagt att han före mordet i Sundsvall också velat se en prövning i Regeringsrätten men att han nu är beredd att ompröva den hållningen.

- Alla sådana händelser gör ju att övervakningsbehovet framstår som påtagligt. Och ju mer man får emot sig av domstolar, desto mer övertygad får man lov att bli. Det är domstolarna som bestämmer det här, säger Lambertz till TT.

Annika Hansson/TT , Christer Jönsson/TT