Storbritannien går mot drogliberalism

Hantering av droger kan ge kortare straff

NYHETER

Storbritannien förändrar sin lagstiftning i en mer drogliberal riktning. Exempelvis föreslås cannabis nedgraderas från att vara ”B-drog” till ”C-drog”.

Storbritannien har ungefär 250 000 narkomaner som behöver i snitt 13 000 pund om året för att försörja sitt missbruk. Det senaste årtiondet har missbruket av ecstasy fullkomligt exploderat i landet. Om partydrogen ecstasy skulle bli nedgraderad till klass B från klass A så betyder det lägre domar för innehav och lagning. Det förslaget har dock redan avvisats av inrikesministern David Blunkett, enligt BBC.

Cannabis går från B-drog till C-drog

På onsdagen släpptes en ny rapport som undersöker Storbritanniens narkotikalagstiftning och hur den ska förändras. Parlamentets medlemmar i underhusets inrikeskommitté ställde sig bakom inrikesministern David Blunketts förslag att göra cannabis till en C-drog. De rekommenderar också att man på försök ska skriva ut heroin till tunga missbrukare, något som inrikesministern ställer sig positiv till enligt BBC. Kommitténs förslag om säkra injektionsrum – en idé de har fått från bl a Nederländerna – ställer sig inrikesministern dock inte bakom.

Vill inte legalisera drogerna

Kommittén tycker att de senaste 30 åren har visat dem att en lagstiftning som enbart är tvingande inte fungerar. Därför vill de att ecstasy ska bli en B-drog som amfetamin och cannabis, istället för den A-drog som den nu klassas som.

Med en sådan förändring skulle maxstraffet för innehav av ecstasy minska från sju år till fem. Maxstraffet för langare och tillverkare skulle minska från livstids fängelse till 14 år

Anledningen till kommitténs hållning är att den inte ser drogen som ett hot mot samhället. Kommittén vill dock inte legalisera några droger eller ge intrycket att exempelvis ecstasy skulle vara ofarligt. "Vi vill tillbakavisa påståendet att nedklassningen av ecstasy är ett sätt att på något sätt överse med missbruket av drogen”, står det i rapporten.

Storbritanniens narkotikaklasser:

Susanna Vidlund