Japans egen brasse

Dos Santos: Underbart att få spela för Japan

NYHETER

Alessandro ”Alex” Dos Santos är vänsterfotad, född i Brasilien, har långa, mörka dreadlocks och spelar för Japan.

Om han är unik?

Långt ifrån.

I japanska ligan kryllar det nämligen av:

1) Bra vänsterfötter.

2) Bra brassar.

Så gott som varje lag har ett par tre spelare med brasilianskt ursprung. Men Alessandro Dos Santos, 24, nöjde sig inte med ligan – han gick ett steg längre.

Populär

Efter fem framgångsrika år i topplaget Shimuzu S-Pulse bytte han i vintras medborgarskap, och till det japanska folkets stora glädje har han slagit sig in i VM-truppen.

Santos är omåttligt populär och har bland annat röstats fram som J-leagues bäste spelare, vilket är ovanligt i nationalistiska Japan, som av tradition har en sval inställning till utländska spelare.

– Det var underbart att äntligen få spela för Japan och jag vill tacka för allt stöd jag fått, sa ”Alex” efter debuten mot Ukraina i våras.

Han blev därmed den tredje brasilianare att representera Japan, efter Ruy Ramos and Wagner Lopes.

Överflöd

<</p>

Men den som trodde att Santos knep landslagsplatsen på grund av sin vänsterfot får tänka om. Till skillnad från Lars-Tommy har Japans förbundskapten Philippe Troussier det angenäma problemet att ha för MÅNGA vänsterfötter att välja mellan.

– Vi har en uppsjö av vänsterfotade yttrar, tyvärr finns det bara plats för tre i min trupp, suckade förbundskaptenen nyligen.

Så särskilt unik är han inte, Alessandro Dos Santos.

Det skulle möjligtvis vara dreadlocksen

?

Fakta om Japan

Lasse Sandlin: Philippe Troussier håller lågt: ”Vi har en procents chans nå final”. Rätt tänkt!  

Robert Laul