Nybilsägare ger Volvo S80 allt sämre betyg

BMW och Saab i toppen i ny undersökning

NYHETER

Volvo får risigt betyg av sina ägare. Det är endast nya S 60-modellen som förnöjer ägarna. Övriga Volvo-modeller hamnar under snittvärdet.

Motormännens senaste nybilsenkät, där ägarna till de årsgamla bilarna själva står för omdömet, är ingen trevlig läsning för Volvo.

BMW-folket kan däremot höja champagneglaset - än en gång. Det är femte året i rad som den tyska bilfabrikantens 5-serie toppar listan som publiceras i kommande nummer av tidningen Motor.

Även på Saab i Trollhättan finns det anledning till glädje. Saab 9-5 behåller sin starka andra plats från förra årets enkät. Och modellen 9-3 rycker uppåt i listan och hamnar nu på en tionde plats av de 46 bilmodeller som såldes förra året i landet. För några år sedan hade Saab en hel del kvalitetsproblem, men nu tycks ägarna till Saab gillar sina bilar.

Volvo S 60, ny för året på listan, hamnar på en god femte plats. Men för övriga modeller ser det illa ut. Flaggskeppet S 80 rasar nedåt på listan från en åttonde plats förra året. Året dessförinnan låg modellen på en delad första plats.

Nära botten

Nu hamnar S 80 först på 23:e plats och under "nöjdbetyget" för medelbilen. Volvos 70-modeller ligger ännu sämre till (28:e plats) medan 40-modellerna parkerar riktigt nära botten (40:e plats). (För övriga placeringar: se faktaruta)

Motormännens riksförbund har frågat bilägarna hur de efter ett års körning tycker att deras förväntningar uppfyllts, vad som irriterat dem och så vidare.

För S 80:s del klagar man bland annat på defekta styrleder och styrboxar som krånglar.

På Volvo Personvagnar är man väl medveten om vilka problem som mest irriterat Volvo-ägarna. Här är informationschefen Lennart Ströms egen lista:

För S 80 är det främst kondens i lyktglasen som gjort ägarna sura.

- Det har gett oss sämre värde. Det var svårare än vi trodde att få bukt med det, säger Lennart Ström.

Startproblem

På V 70-modellen är det låset på bakluckan som krånglat och 40-modellerna har haft startproblem beroende på ett nytt dataprogram i insprutningssystemet.

- Men dessa problem är utsorterade nu. Det har tagit tid och det är vi medvetna om. Om samma undersökning gjorts i dag hade vi fått betydligt bättre värden, säger Ström.

Han gläds naturligtvis över att i vart fall nya S 60 håller ställningarna.

- Det är uppmuntrande. Det visar att ju nyare modellen är, desto bättre är den. Vi är på rätt väg.

Längst ner i tabellen återfinns även i år Hyundai Accent som fått ännu sämre betyg än i fjol. Där parkerar också flera Volkswagenmodeller, vilket de gjort i flera år.

Så här nöjda är bilägarna

”Hur nöjd är du med din bil?”, frågade Motormännen nybilsägare efter ett års körning.

Här följer listan med bilisternas svar.

Bertil Åkesson/TT