Victoria möts av jubel och applåder

Kebab- gästerna på första parkett vid kungliga bröllops- firandet

NYHETER

TRONDHEIM

Grabbarna inne på Millennium Kebab sitter på första parkett vid Norges kungliga bröllopsfirande.

På andra sidan gatan trängs kungligheter och kändisar på väg in till Märtha Louises och Ari Behns bröllopsfest i Trondheim.

- Visst är hon vacker, säger Osman Buldudk, 38, när den svenska kronprinsessan Victoria sveper in till festlokalen.

Foto: VG
Den svenska kronprinsessan dyker upp strax före klockan kvart i sju. Hon möts av jubel och applåder när hon kliver upp på trappan till festlokalen.

Vid ett av fönsterborden på Millennium Kebab på Carl Johansgate har man perfekt uppsikt över allt som händer på gatan utanför.

På andra sidan gatan ligger restaurang Bølgen & Moi – platsen för prinsessan Märtha Louises och Ari Behns informella bröllopsfest på onsdagskvällen.

Tydligt uppspelta

Killarna inne på Kebab-restaurangen är tydligt uppspelta över att just deras gatstump i Trondheim för en kväll hamnat i strålkastarljuset.

Kebabkocken Osman Buldudk, 38, har fullt upp bakom disken. Det är en strid ström av törstiga fotografer och journalister från hela världen som kommer in och köper nåt att dricka för att läska sig i hettan.

- Vet du, det där var en vanlig pizzeria fram till för några månader sedan, säger han och sveper med en gest mot den nyrenoverade restaurangen tvärs över gatan. Ungefär som den här kebabrestaurangen.

Det var då. Nu är den gamla pizzerian i den grå träkåken från 1800-talets mitt renoverad och förvandlad till en sober innekrog värdig en kunglig bröllopsfest.

Fönstren övertäckta

Fönstren på bottenvåningen är övertäckta från insidan för att skydd från insyn. Trappan vid entrén är smyckad med rosa pappershjärtan och ljusgröna växter – de färger som brudparet valt för utsmyckningen runt hela vigselceremonien.

Det utbryter allmänt jubel när kronprinsparet Mette-Marit och Haakon plötsligt kliver ut på trappen innan festen. Hon är klädd i mintgrön tröja, han i diskret mörk kostym. De vinkar och ler och ser ut att ha hämtat sig rätt bra efter brännskadorna de fick i samband med en tysk tv-intervju i stekande sol för några veckor sedan.

”Folk blir glada av bröllopet”

- Det är bra det här med bröllopet, säger Osman. Jag ser att folk blir glada av det, jag med.

Den svenska kronprinsessan dyker upp strax före klockan kvart i åtta. Hon möts av jubel och applåder när hon kliver upp på trappan till festlokalen; hon är klädd i en ärmlös och glittrande topp med lila paljetter, tajta brunsvarta byxor. Klackarna är höga och håret är uppsatt.

- Är hennes syster med också, frågar en av killarna inne på Millennium Kebab när hon sveper in genom dörren på andra sidan gatan.

Det är hon inte. Madeleine, som utsetts till Europas snyggaste prinsessa, ankommer till Norge först på torsdagskvällen, tillsammans med brorsan, prins Carl Philip.

Trafiken avstängd

Trafiken på Carl Johansgate är avstängd. Alla bilar som tillåts köra förbi avspärrningarna är följaktligen på väg till festlokalen. Och så fort ett motorljud närmar sig rasslar det till när den samlade världspressen vrider sina teleobjektiv, mikrofoner och nedklottrade anteckningsblock mot den blanka plåten.

- Konstigt. Det är bara journalister, nästan inga vanliga människor, säger Osman när han kliver ner från ett fönsterbord som han stått på för att bättre se ut över folkmassan på gatan.

- Och inte äter de nåt heller. Dricker bara läsk.

Vid halv niotiden på kvällen har alla gäster anlänt; bröllopsfirandet som ska pågå i dagarna tre kan börja.

Fredrik Rundkvist