Tusentals i Berlin i protest mot Bush

10000 poliser inkallade inför amerikanske presidentens besök

Foto: AP
Demonstranterna protesterar mot planerna på att utvidga kriget mot terrorismen till Irak.
NYHETER

På onsdagen inleder president Bush sitt veckolånga Europabesök.

Men protesterna började redan innan han landat. Tiotusentals människor demonstrerade i Berlin och ledande tyska politiker uttryckte sin oro för att kriget mot terrorism utvidgas till Irak.

Foto: AP
Redan på tisdagen fanns tusentals demonstranter på plats i centrala Berlin. USA:s president landar först på onsdagskvällen.

På onsdagskvällen anländer den amerikanska presidenten George W Bush till Tyskland. Men redan vid avresan från Washington tog han sig tid att bemöta en del av den kritik som riktats mot USA efter uttalanden som kan tyda på att Irak blir nästa front i kriget mot terrorismen.

- Även om vi har haft en del framgång till en början så finns det fortfarande faror för alla länder som stöder friheten. Länder som vårt, som Tyskland, Frankrike, Ryssland eller Italien, sa Bush innan han gav sig av på sin resa till de fyra länderna.

Enormt säkerhetspådrag

Säkerhetspådraget i Berlin är enormt. Omkring 10 000 polismän har kallats ut på stadens gator och flera gator spärrades av i centrala Berlin i väntan på att Bush skulle anlända till sitt hotell. Även kvarteren runt det tyska parlamentet, där Bush ska tala under torsdagen, har spärrats av.

Men på tisdagskvällen, när den första stora fredsmarschen hölls, syntes inga oroligheter. Tiotusentals människor vandrade stilla genom Berlin och flera protester är planerade under dagarna för Bushs besök. Runt om i Tyskland planeras ett hundratal demonstrationer.

På onsdagen planerades en ännu större marsch av en paraplyorganisation som kallar sig ”Fredens axelmakter”. Namnet på sammanslutningen av globaliseringsmotståndare och fredsaktivister har valts som ett svar på att Bush kallat Irak, Iran och Nordkorea för ”Ondskans axelmakter”.

Bush om protesterna: Det är demokrati

George Bush tog dock själv lugnt på de massiva protesterna. I en kommentar före besöket sa han:

- Det är bra. Det är demokrati.

Men protesterna kom även från högre ort. Delar av den tyska regeringskoalitionen uttryckte sitt missnöje över uppgifterna om ett eventuellt amerikanskt angrepp på Irak.

- Militära ingrepp mot Irak är inte berättigade så länge som det inte är klarlagt att Saddam stöder eller ger skydd åt al-Qaida-terrorister, sa Peter Struck, som leder regeringspartiet socialdemokraterna i parlamentet.

Han uttryckte samtidigt sin förståelse för amerikanernas vilja att gå till botten med terrorismen, men sa:

- Det vore helt fel om Bush tror att han måste avsluta det hans far påbörjade i Irak.

Stöd från tyska regeringen

Den tyska regeringen har tydligt visat sitt stöd för den amerikanska regeringens kamp mot terrorism och onsdagens uttalanden kom som ett svar på de senaste kommentarerna från Bush. Innan sitt Tysklandsbesök sa Bush:

- Irak borde finnas i det tyska folkets tankar och det borde finnas i det amerikanska folkets tankar, eftersom den irakiska regeringen är en farlig regering.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM