Du blir blåst på 8 000 kronor om året

Svartjobbarna lurar samhället på 50 miljarder

NYHETER

Svartjobbarna lurar samhället på 50 miljarder - mer än vad sjukvården i Stockholm kostar.

Och nästan lika mycket som hela den svenska grundskolan.

Själv blir du blåst på 8 000 kronor om året.

Foto: GUNNAR ASK
LÅGA PRISER INGET ALTERNATIV Pernilla Sanderberg, 25, har inte stött på problemet med svartjobb i frisörbranschen. På salongen där hon arbetar är alla anställda med fast lön. Att konkurrera med låga priser ser hon inte som ett alternativ. "Folk märker snabbt vilka frisörer som är bra", säger hon.

Larmrapporterna om det ökade skattefusket avlöser varandra.

I går presenterade Ekobrottsmyndigheten och frisörbranschen en kartläggning som visar att mer än varannan klippning är svart.

En färsk kartläggning från Riksskatteverket RSV visar att en av fyra ungdomar mellan 16 och 20 år tycker att det är okej att ta ett svartjobb.

- Vi ser en attitydförändring vad gäller svartjobb. Skulle den slå igenom fullt ut är vi illa ute, säger Mats Sjöstrand, generaldirektör på RSV.

Värst i byggsvängen

Värst är det i byggsvängen och restaurangbranschen. De står för drygt 12 miljarder var av det totala skattebortfallet på 50 miljarder.

- Svartarbetet leder till lönedumpning. I slutändan får våra medlemmar svårt att få jobb och lägre löner, säger Gunnar Ericson, avtalssekreterare på Byggnads.

Många strategier

Strategierna för att få bukt med svartjobben är många. Mycket handlar om att ändra attityden hos medlemmarna.

- Vi försöker driva den här frågan som en moral- och etikfråga. Vill vi ha riktiga och bra jobb måste det ske i en sund bransch, säger John Herrström, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

- Gränsen för vad som är legitimt är på väg åt fel håll.

Även arbetsgivarna månar om att deras medlemmar ska göra rätt för sig. Men de har haft svårt att enas med facket. Viljan att finna en gemensam handlingsplan finns, men skilda synsätt bäddar för konflikter.

- Vi tycker att de borde utesluta alla medlemmar som jobbar svart, säger Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier.

- Om de tror att det räcker för att få bukt med det här har de helt fel. Vi uppfattar inte det som seriöst, säger Gunnar Ericson.

Svartjobb förekommer även i andra branscher. Risken är störst där kunden betalar för tjänsten eller varan kontant.

- Det gäller mindre inköp, då begär kunden sällan kvitto, säger Marie Karlsson, skattedirektör på RSV.

Det här kan du få för 50 miljarder

Elisabeth Lindham