"Sluta klaga – eller flytta"

Moderat uppmanar s-ministrar att byta kommun

NYHETER

Sluta kritisera moderat kommunpolitik - eller flytta!

Den uppmaningen får ministrarna i regeringen av riksdagsledamoten Petra Gardos (m).

Foto: MATTIAS CARLSSON
"FLYTTA TILL SOSSEKOMMUNER" Petra Gardos tycker att de regeringsmedlemmar som kritiserar borgerligt styrda kommuner bör överväga att flytta därifrån.

- Socialdemokraterna har de moderatstyrda kommunerna i Stockholms län som huvudfiende i valrörelsen. Ändå bor flera ministrar kvar i dessa kommuner. Det fick mig att surna till, säger hon.

Nyligen skickade hon ett brev till de ministrar i regeringen som bor "borgerligt" i Stockholmsområdet. I brevet frågar hon hur de kan bo kvar och samtidigt kritisera den moderata politiken så kraftigt.

Idealkommun

Särskilt i Nacka och Sollentuna som varit borgerliga under flera valperioder.

"Varför inte bosätta sig i en socialdemokratisk idealkommun. Finns det inga?" skriver hon.

Petra Gardos, 30, bor själv i Upplands-Väsby, som styrs av socialdemokraterna. Men hon kan tänka sig att flytta för att få bo i en moderat kommun.

- Jag vill gärna få lägre skatt och rätten att välja skola till mina barn. Om man ska köpa hus så tittar man på vilka möjligheter som erbjuds i en kommun. Och det är något som styrs av politiken, säger Petra Gardos.

Demokratiminister Britta Lejon bor i Sollentuna. Hon tänker inte svara på Petra Gardos enkät som hon tycker är kränkande.

Inte med att göra

- Vi flyttade hit för tio år sedan för att min dåvarande man skulle slippa bilköerna till jobbet. Men det har väl Petra Gardos inte med att göra, säger hon.

Fara för demokratin

Enligt Britta Lejon är innehållet i brevet en fara för demokratin:

- Hur tänker människan? Ska man dra detta till sin spets så är det enda sättet att påverka politiken att rösta med fötterna. Det är helt vansinnigt.

- Jag hoppas inte moderaterna som parti ställer sig bakom detta.

S-ministrar i fiendeland

Britta Lejon.

Katarina Sternudd