Condit: Vår affär måste vara hemlig

NYHETER

NEW YORK

Chandra Levy höll sitt förhållande med kongressmannen Gary Condit mycket hemligt.

På Condits uttryckliga order.

Hon fick inte ens ta hissen till hans våningsplan när hon hälsade på honom.

Foto: AP
I 13 år var Gary Condit kongressledamot. När Chandra Levy försvann avslöjades deras kärleksaffär, men han nekade till att ha haft med försvinnandet att göra. Gary Condit blev inte omvald vid valet i mars i år.

Kort efter att hon anlänt till Washington i september 2000 för att börja arbeta som praktikant på kriminalvårdsstyrelsen ringde Levy och en väninna upp sin lokale kongressman, republikanen Gary Condit från Modesto i Kalifornien.

Chandra, 24, och Gary Condit, 53, blev snabbt goda vänner. Hon besökte honom ofta på hans kontor. Vänskapen utvecklades till ett kärleksförhållande.

Chandra berättade inte om förhållandet för sina föräldrar. Inte heller för sina få vänner i Washington. Den enda hon verkar ha anförtrott sig åt var en faster som bodde nära huvudstaden, Linda Zamsky.

Erbjöd sin hjälp

Anledningen var enligt Zamsky att Condit var livrädd för att förhållandet skulle bli känt. Han var sedan länge gift - en utomäktenskaplig affär riskerade att skada honom politiskt.

Därför gav han sin älskarinna vissa förhållningsorder.

Chandra fick inte gå av på hans våningsplan om det var någon annan i hissen.

Om någon frågade henne vad hon gjorde i huset skulle hon svara att hon besökte en sjuk vän.

När Chandra Levy försvann den 30 april förra året var Gary Condit snabb med att erbjuda sin hjälp i försöken att hitta henne. Men när media började undersöka deras relation vägrade Condit säga ett ljud.

Condit blev en cenralfigur i Levys försvinnande. Kombinationen av sex, en gift kongressman och en ung flickas försvinnande gjorde att paralleller till Lewinsky-affären drogs.

Han förhördes av polisen flera gånger men inte som misstänkt.

Först i augusti förra året gick Condit med på att ge en enda tv-intervju.

I den erkände Condit att han haft en kärleksrelation med Chandra Levy men vägrade i övrigt gå in på några detaljer. Intervjun blev en pr-katastrof för Condit. Hans räddning blev terrordåden den 11 september som gjorde att Levy-affären som tidigare dominerat många nyhetsmedier helt försvann.

Men skadan var redan skedd. När Condit skulle ställa upp till omval tidigare i år vann han inte ens sitt eget partis nominering.

Gjorde ovanlig resa

Condit hävdar att sista gången han talade med Levy var två dagar före hennes försvinnande. Samtidigt gjorde hans hustru en ovanlig resa för att hälsa på sin make i Washington. Hon stannade till den 3 maj.

Läs också:

Wolfgang Hansson