Nu har bråket nått toppnivå

Sveriges och Danmarks statsministrar i storgräl

NYHETER

Spottloskorna fortsätter att vina över Öresund.

Nu från statsministrarnas munnar.

- Pia Kjærsgaard har gett dansk politik ett ansikte vi inte sett tidigare i Sverige, säger Göran Persson.

I går hotade den kvinnliga partiledaren för främlingsfientliga Dansk folkeparti med att sätta en klaff på Öresundsbron för att hålla svensk invand-ringskritik borta från landet.

Danske statsministern Anders Fogh Rasmussen gav sig också in i debatten. Han försökte skapa splittring i den svenska regeringen genom att hävda att integrationsminister Mona Sahlin inte har stöd ens av Sveriges statsminister.

"Grov misstolkning"

Som stöd för sin teori tog han en intervju där Göran Persson sagt att han vill stoppa arbetskraftsinvandringen. En grov misstolkning, enligt Persson:

- Jag förstår inte parallellen. Vi ska ha en generös flyktingpolitik i Sverige, men att nu öppna för en massiv arbetskraftsinvandring när vi har hundratusentals arbetslösa går inte.

Mona Sahlin har blivit något av en offentlig spottkopp i Danmark. Berlingske Tidende beskriver Sahlin som en politisk lättviktare som hellre pratar än får saker uträttade.

- Om jag är okunnig så gäller det också de franska, belgiska och svenska regeringarna som delar min kritik och oro i den här frågan, säger Sahlin till TT.

Invandringsbråket har pågått ända sedan den nya danska regeringen tog över i december. Valet vanns mycket tack vare löften om tuffare invandringspolitik.

Fått effekt - i Sverige

Danskarna tycker att Sverige demoniserar landet och menar att dansk invandringspolitik inte är Sveriges sak. Men dans-karnas hårdare flyktingregler har redan fått effekter i Sverige. I form av fler asylsökande.

Under första kvartalet i år minskade antalet asylsökande i Danmark med 38 procent, i Sverige ökade antalet med 25 procent. Norge har haft en ökning av asylärenden sedan nyår på 18 procent.

Nästa vecka röstar folketinget om den nya utlänningslagen. Den träder i kraft 1 juli, samtidigt som Danmark blir EU:s nya ordförande.

Så här skiljer sig dansk invandringspolitik från svensk

Jessica Ritzén