Israeliska ambassaden i Paris eldhärjad

Den gamla byggnaden totalförstördes

NYHETER

Den israeliska ambassaden i Paris har brunnit och byggnaden är totalförstörd. Orsaken till branden tros vara en olyckhändelse.

Foto: ap
Elden förstörde stora delar av Israels ambassad i Paris. Flera av brandmännen fick lättare skador. Orsaken till branden är ännu inte känd.

Branden bröt ut på nedre botten i sexvåningsbyggnaden strax efter klockan två på natten mot torsdagen lokal tid. Larmet kom från säkerhetsvakterna på ambassaden och räddningstjänsten var snabbt på plats i den fashionabla stadsdelen som ligger ett par kvarter från Champs Elysées. 135 brandmän bekämpade elden och 35 brandbilar användes. Elden spred sig dock snabbt i den gamla byggnaden som nu är bortom all räddning. Rökutvecklingen var kraftig. Åtta brandmän blev lätt skadade i sitt arbete med att släcka branden som klockan sex på morgonen lokal tid var släckt. I övrigt blev ingen människa skadad.

Totalförstörd byggnad

Fyra av de sex våningarna är förstörda i branden, enligt Jean-Paul Proust, polischef i Paris.

- Ambassaden är totalförstörd, sada han till nyhetsbyrån AP.

Brandorsaken tros vara en kortslutning. Polis och kriminaltekniska experter är på plats för att samla in bevis som kan ligga till grund för en undersökning.

Dussintals evakuerade som bor i lägenheter i anslutning till ambassaden kunde på morgonen återvända till sina hem. De näraliggande byggnaderna skadades inte, delvis tack vare den stenmur som separerade dem från ambassaden.

Flera tidigare attacker mot judiska byggnader

Det senaste året har synagogor och andra judiska institutioner blivit attackerade i Frankrike. Attentat som sätts i samband med konflikten i Mellanöstern. Därför var man orolig att branden kunde vara ett attentat. Det visade sig dock snabbt vara en olycka.

Premiärministern Jean-Pierre Raffarin, inrikesministern Nicolas Sarkozy, Paris borgmästare Bertrand Delanoe och utrikesministern Dominique de Villepin var på plats på morgonen.

- Allt som rör Israel är allvarligt i nuläget. Vi är medvetna om det och står enade, sade Raffarin till LCI Television.

Susanna Vidlund