Fadimes mamma vittnade till pappans fördel

Stödjer berättelse om okänd gärningsman

NYHETER

Fadimes mamma vittnade idag i säkterhetssalen i Stockholms tingsrätt. Aftonbladets webbreporter Simone Söderhjelm rapporterade direkt.

- Fadimes mamma gav sin syn på saken idag. Hon berättade redigt och detaljerat om att en okänd man sköt Fadime, säger Simone Söderhjelm.

Mamman, klädd i svart, vittnade om mordet på dottern Fadime Sahindal. Ett vittnesmål som stödjer pappan Rahmi Sahindals berättelse om en okänd gärningsman som ska ha mördat Fadime och sedan tvingat pappan att ta på sig skulden.

Mamman säger att hon undvikit att vittna tidigare på grund av det mordhot som den okände mannen ska ha uttalat mot hela familjen.

Mammans berättelse

Mamman ska ha legat på soffan och vilat sig när Fadime skulle lämna lägenheten. De hade strax innan sagt adjö till varandra och Fadime ska ha uppmanat sin mamma att ligga kvar på soffan för att vila sig efter den operation hon nyligen hade genomgått.

När Fadime öppnade ytterdörren ska mamman ha hört dottern dra högt efter andan. Mamman rusade då upp för att se vad som hände i hallen. Hon fick se Fadime och hennes syster samt en man – en man som hon i rätten vägrar ge namnet på eller beskriva till utseendet.

Enligt mamman ska mannen ha hotat dem med en pistol. Han tog tag i Fadimes hår och sköt henne med två skott på nära håll. Sedan avlossade han ett tredje skott mot Fadime på lite större avstånd. Sedan ska mannen ha hotat med att döda hela familjen om de inte sa att Rahmi Sahindal begick mordet.

Ville låna telefon

Efter det ska mannen ha lämnat lägenheten och mamman rusade iväg ut ur huset och ringde på en lägenhetsdörr i ett annat hus för att låna telefonen. Enligt mamman hade dock inte personen någon telefon och mamman ska då ha rusat tillbaka till lägenheten där polisen var på plats och hindrade henne från att komma in.

Under sin berättelse gestikulerade mamman och visade även på tolken hur den okände mannen ska ha hållit ett tag i Fadimes hår när han sköt henne.

Fadimes mamma grät

Åklagaren senare frågade mamman om hon inte tycker att hon sviker Fadime när hon vägrar tala om vem gärningsmannen är.

Då grät Fadimes mamma.

- Jag kan inte säga sanningen, jag har ångest. Jag har förlorat ett av mina barn, sa hon via tolken.

Senare förklarade hon också att hon träffat den som skulle vara gärningsmannen två gånger sedan mordet och att han även då hotat henne, hennes barn och hennes barnbarn till livet.

På frågan om allt i hennes historia överensstämde med vad hon sagt tidigare i polisförhören om hur mordet gått till, utom att det skulle vara en annan man, svarade hon ja.

Under eftermiddagen kallade åklagaren in ytterligare ett vittne, en granne till Fadimes lillasyster.

Hon berättade att hon mordkvällen hört och sett bråk utanför porten där Fadime blev dödad.

- En ung kvinna försökte mota bort en man.

I nästa port står också en man berättade vittnet, och de två möttes när den förste mannen sprang därifrån.

Signalementet på mannen som blev bortkörd kom hon bara vagt ihåg.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Susanna Vidlund, Simone Söderhjelm