Danska oppositionen stöder svensk kritik

S-politiker: Regeringerns agerande kan skada anseendet

NYHETER

Den danska regeringen är för känslig för kritik. Och den skadar Danmarks anseende genom att driva invandringspolitiken ihop med det främlingsfientliga Dansk Folkeparti, anser den danska oppositionen.

Till danska regeringens och dess stödpartis inhemska kritiker hör de tidigare regeringspartierna, socialdemokraterna och Radikale Venstre. Förra ministern Ritt Bjerregaard, s-talesman i invandringsfrågor, säger till tidningen Jyllands-Posten att hon inte begriper sig på den ''känslighet'' som regeringen ådagalägger.

- Det är svagt. Regeringen har helt medvetet valt att göra upp med Dansk Folkeparti, som har en extrem politik vad gäller invandrare. Därför måste de stå för sin politik och låta bli att tjafsa om vem som har rätt att kritisera.

- Haarder (invandringsministern) och Fogh (statsministern) måste försvara sin politik i stället för att bli förnärmade på svenskarna, tycker Ritt Bjerregaard. Hon har för övrigt stor förståelse för den svenska kritiken. Hennes parti kommer att rösta emot lagförslaget om åtstramningar i invandringspolitiken.

Förstår Persson

Även Radikale Venstres ledare, förra ekonomiministern Marianne Jelved, förstår kritiken från bland andra statsminister Göran Persson. Hon tycker att den danska regeringens agerande försvagar Danmarks ställning, inte minst inför det kommande ordförandeskapet i EU.

- Danmark kan inte agera oberoende av sina grannar, eventuella åtstramningar måste samordnas med de andra nordiska länderna, säger hon bland annat till Jyllands-Posten.

- Regeringen får nu ligga som den har bäddat. Viktiga delar av regeringens invandringsutspel strider mot rättsstatens grundsatser, säger Jelved och exemplifierar med att rätten till familjeåterförening upphävs enligt regeringens förslag.

Fortsätt, Sahlin!

Ordföranden i Socialistisk Folkeparti Holger Nielsen hör också till kritikerna. Han varnar för att Danmark nu får rykte om sig att vara ett självtillräckligt och främlingsfientligt land. Hans parti tycker att integrationsminister Mona Sahlin har rätt i sin kritik av den danska invandringspolitiken och uppmanar henne att fortsätta kritisera.

Företrädare för det högerinriktade regeringspartiet Venstre fortsätter däremot att puckla på svenska politiker för att de kritiserar Danmark ''utan att själva ha åstadkommit någon sammanhållen integrationspolitik''.

- Mona Sahlin kunde inte presentera någon plan för lösning på en rad problem som togs upp, säger folketingsledamoten Eyvind Vesselbo med hänvisning till ett stort möte om integrationsfrågor som hölls i Oslo tidigare i maj.

- Sverige saknar till skillnad från Danmark en samlad integrationsplan, säger Vesselbo till Jyllands-Posten.

Mona Sahlin har aviserat att hon tänker diskutera den danska invandringspolitiken på nästa ministerrådsmöte i EU, men Vesselbo tycker att det vore lämpligare om hon tog upp de villkor som det svenska samhället erbjuder invandrare och flyktingar.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen säger till Jyllands-Posten att han ''på det bestämdaste undanber sig'' inblandning i dansk invandringspolitik från svenska toppolitikers sida.

Leijonborg vill diskutera

Den svenske folkpartiledaren Lars Leijonborg förnyade samtidigt på torsdagen sin debattutmaning till Dansk Folkepartis ledare Pia Kjaersgaard. Leijonborg föreslog en debatt redan i vintras efter en debattartikel av Kjaersgaard om ''åsiktsförtryck'' i Sverige. Men Kjaersgaard hade inte möjlighet att komma till Sverige vare sig i februari eller mars. Leijonborg signalerar nu att han tycker det är så pass viktigt att det blir en debatt - mot bakgrund av hennes förnyade intresse för Sverige - att han mycket väl kan tänka sig att möta Kjaersgaard på dansk mark.

TT