29 kameror följer brudparets alla steg

Så blir fredagens sagobröllop i den tusenåriga katedralen

NYHETER

TRONDHEIM

På fredagen är det dags:

Strax efter klockan fyra på eftermiddagen ska prinsessan Märtha Louise säg ja till sin Ari Behn.

Den snart tusenåriga katedralen i Trondheim är upprustad för miljoner inför bröllopet.

Och hela Norge står nu rustat för ännu ett sagobröllop.

Vigselakten i Nidaros domkyrka börjar klockan 16.00. Men norsk tv börjar sända från festligheterna i Trondheim redan klockan 15.05.

Norges television, NRK, har 29 kameror som följer varje steg som brudparet tar under hela ceremonien, i och utanför kyrkan.

Exakt klockan 16.00 kommer prinsessan Märtha Louise in genom huvuddentrén den magnifika västfasaden.

Totalt måste hon ta 300 mycket små steg på det medeltida stengolvet innan hon kommer fram till altaret. De här utomordentligt korta stegen kallas på norska för prinsesskritt – prinsessteg.

30 centimeter i sekunden

Det kommer inte att gå fort. Hennes snittfart beräknas bli ungefär 30 centimeter i sekunden.

Nidarosdomen, som domkyrkan eller katedralen kallas på norska, byggdes i början av 1200-talet. Den var under medeltiden ett vanligt mål för pilgrimer från hela Europa och är idag en norsk nationalklenod.

Inför bröllopet har kyrkan rustats upp för närmare 2,7 miljoner norska kronor.

Under vigselakten kommer brudparet att sitta på två 300-åriga barockstolar, som genomgått minutiös renovering inför bröllopet.

Victoria på rad åtta

I de tolv bänkraderna längst fram i kyrkan sitter brudparets släkt och vänner. Mitt på rad åtta, på den högra sidan om gången, sitter den svenska kronprinsessan Victoria. Syskonen Madeleine och Carl Philip sitter ett par rader längre bak.

Sammanlagt finns 40-tal kungligheter från hela Europa på plats under bröllopet.

I de tolv raderna längst fram till vänster om gången sitter den norska regeringen, med statsminister Kjell Magne Bondevik i spetsen.

Ungefär 800 sittplatser är reserverade för allmänheten.

Vigselförrättare är biskop Finn Wagle. Själva vigseln tar en timme.

När paret lämnar kyrkan klockan 17.00 kommer det att ske till det mäktiga dånet av den 2,8 ton tunga kyrkklockan – den största i Norden.

Vandrar genom Trondheim

Därefter kommer paret att vandra genom centrala Trondheim till Stiftsgården, en pampig gul träbyggnad från 1778. Den gamla herrgården är sedan 1906 en av det norska kungahusets officiella bostäder. Marschen beräknas ta cirka 30 minuter.

Festligheterna fortsätter därefter under hela kvällen, med fester och konserter. Det hela avslutas med ett stort fyrverkeri vid Trondheims Tingshus klockan 23.45.

Hela jippot övervakas av 2-300 poliser – och hundratals fotografer och journalister från hela världen.

Men framförallt är det norrmän som är intresserade av bröllopet: en av de norska kvällstidningarna har exempelvis ett 20-tal journalister på plats i Trondheim.

Fredrik Rundkvist