Macken – din nya vallokal

Svårt poströsta när postkontoren bommar igen

NYHETER

Förr klädde man upp sig och hissade flaggan på valdagen.

I höst kan man rösta på bensinmacken. Full tank och en valsedel tack!

Foto: LARS HEDELIN
Full tank och en valsedel, tack.

De vanliga postkontoren håller på att bli en raritet. I stället ska kunderna gå till det nystartade företaget Svensk kassaservice eller till postens partners, bland annat livsmedelskedjor och bensinmackar.

Det har medfört oväntade problem för den som vill poströsta, en möjlighet som utynyttjades av nära 600 000 personer, var tionde väljare, i förra valet.

Många röstställen

Var poströstar man utan postkontor? Posten grubblar på frågan och väntas komma med sitt svar inom de närmaste veckorna.

På valmyndigheten, som organiserar de svenska valen, är man desto säkrare på sin sak. Det kommer att bli möjligt att poströsta på lika många ställen som i förra valet - 1 300 stycken. En del av röstställena kommer att förläggas till Svensk kassaservices kontor. Andra till Ica och Vivo. Eller till bensinkedjan Preem.

Var en högtidsdag

Under lång tid var valdagen en högtidsdag. Flaggan hissades och folk klädde upp sig. I höst tar demokratin ett nytt steg. Då blir röstning lika vardaglig som en full tank bensin.

Men bensinmackar är ofta kameraövervakade och hur bevarar man valhemligheten i lokal som anpassats för helt andra ändamål?

Den 28 augusti startar poströstningen i affärerna och på mackarna. Medan biträdena säljer bensin, pålägg och polerdukar utser svenska folket den nya riksdagen. Det känns futtigt på något sätt.

Lena Mellin