Terrorplanets mål: Vita huset

Nya uppgifter från al-Qaidas toppman

NYHETER

WASHINGTON

Vita huset var målet för de terrorister som kapade United Airlines flyg 93 den 11 september.

Tack vare en rad modiga passagerare störtade planet i stället på en åker i Pennsylvania.

Foto: AP
STOPPADES AV PASSAGERARNA En modig passagerare på United Airlines flyg 93 kämpade emot kaparna vilket ledde till att terroristerna inte nådde sitt mål Vita huset i Washington utan i stället störtade vid Shanksville strax utanför Pittsburgh.

Uppgifterna att Vita huset och därmed USA:s president var terroristernas mål uppges komma från al-Qaidas tredjeman, Abu Zubaydah.

Bushadministrationen hävdar att man är mycket skeptisk till det mesta Zubaydah säger men att man i det här fallet tar hans uppgifter på allvar därför att de bekräftas även av andra källor.

Som chef för al-Qaidas terrorplanering anses Zubaydah ha spelat en nyckelroll i terrordåden den 11 september. Han utpekas som chef för Khaldenlägret i Afghanistan.

Träningsläger

Ett träningsläger för terrorister där många av flygkaparna sägs ha fått sin träning. Många av kaparna kan ha haft direktkontakt med och valts ut av Zubaydah.

Terrorledaren hade dessutom telefonkontakt med åtminstone en person som tog flyglektioner i USA, enligt FBI.

Om flyg 93 nått Vita huset hade det varit ett ännu värre nederlag för USA än att Pentagon och World Trade Center träffades. Vita huset är den främsta symbolen för världens mäktigaste nation.

President Bush hade klarat sig eftersom han var i Florida när attackerna skedde.

Ett tänkbart mål

Tidigare ansågs Vita huset som ett av fler tänkbara mål för UAL 93. CIA:s högkvarter och Capitolium där kongressen sitter var andra möjliga mål utifrån den färdriktning planet hade när passagerarna ombord stormade cockpit.

Band från cockpit visar att en strid uppstod, även om det exakta händelseförloppet fortfarande är oklart. Till följd av passagerarnas ingripande störtade planet långt från bebyggda områden på ett fält i Pennsylvania.

Abu Zubaydah sitter fängslad på okänd ort och förhörs av amerikanska underrättelsetjänsten. Han greps i Pakistan i mars efter en räd i Faisalabad mot misstänkta al-Qaidagömställen.

Ligger bakom terror

Det är han som ligger bakom många av den senaste månadens varningar om terrordåd mot shoppingcenter, i lägenheter, mot kärnkraftverk och landmärken i New York.

Ansvariga vågar inte ta risken att han ljuger utan vidarebefordrar hoten till polismyndigheter runtom i USA.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM