Skobombaren var inte ensam

Avslöjade detaljer för sin mor

NYHETER

Skobombaren Richard Reid, anklagad för att ha försökt spränga ett plan på väg från Paris till Miami förra året, agerade inte ensam. Han har också sagt till sin mor att sprängningsförsöket ingick i hans plikt som muslim, uppger amerikanska myndigheter.

Advokaterna har försökt få bort restriktionerna kring sina kontakter med Reid, men åklagarna sätter sig emot det med motiveringen att han är en fara för USA:s säkerhet.

Målet avsiktligt valt

Undersökningar har visat att Reid inte var ensam i sina försök att förstöra flygplanet och att hans val av mål var avsiktlig och beräknad internationell terrorism, enligt en handling i domstolen i Boston, undertecknad av en av åklagarna.

En genomgång av en av bomberna i Reids sko avslöjade ett hårstrå och ett avtryck av en handflata som inte var Reids egna.

Ville stoppa amerikanskt förtryck

I ett e-postbrev till sin mor två dagar före sprängningsförsöket skrev Reid att han beslutat välja ett amerikanskt mål sedan USA börjat bomba Afghanistan. Det var inte av okunnighet eller för att han ville dö som han skulle göra detta utan för att det var enda sättet att hjälpa ett muslimskt land att bli av med förtrycket från de amerikanska styrkorna.

Reid övermannades av besättning och passagerare när han tände en tändsticka och böjde sig mot sina skor.

TT-AFP