I dag sätts punkt för kalla kriget

Kärnvapnen minskas från vardera 6000 till 2000

NYHETER

Presidenterna i Ryssland och USA undertecknade klockan elva på fredagen, svensk tid, det så kallade Moskvafördraget om gemensam kärnvapennedrustning.

- Avtalet leder till en fredligare värld, säger Sven Hirdman, Sveriges ambassadör i Moskva till Aftonbladets webbradio.

Vladimir Putin och George W Bush skrev under avtalet i den eleganta Andreas-salen i Kreml. Fördraget innebär att länderna minskar antalet kärnvapenstridsspetsar från vardera omkring 6 000 i dag till cirka 2 000 var år 2012.

Ryssland och USA behöver dock inte förstöra vapnen, utan kan nöja sig med att lagra stridsspetsarna för eventuellt framtida bruk.

- Det här är bra för folket i Ryssland, i USA och hela världen, sade Bush.

Samtidigt har avtalet kritiserats för att vara urvattnat, i och med att det inte kräver att stridsspetsarna förstörs.

När de två ledarna tidigare på förmiddagen satte sig ner vid förhandlingsbordet uttryckte båda tacksamhet och respekt för varandra.

- Vi har nu en helt ny kvalitet i våra relationer, sade Putin.

- Nedrustningsavtalet visar att vi är vänner som har gjort sig av med gamla misstankar och tvivel, sade Bush.

Begraver gammal misstro

USA:s president George W Bush anlände på fredagen till Kreml i Moskva för det femte toppmötet med värdlandets president Vladimir Putin.

Presidenterna inledde överläggningarna strax efter klockan åtta svensk tid, sedan de först pratat inför pressen.

De två presidenterna väntas utöver det undertecknade Moskvafördraget även ingå ett nytt rysk-amerikanskt fördrag om strategiskt partnerskap. Det är en överenskommelse som är tänkt att definitivt begrava det forna kalla krigets ömsesidiga misstro och kärnvapenkapprustning.

Enighet prövas av andra frågor

Bakom skåltal och nyvunnen enighet finns dock frågor där vänskapen kan komma att prövas. Ryssland är angeläget att komma in i Världshandelsorganisationen, WTO, och locka till sig amerikanska investeringar.

Samtidigt vill Bush ha garantier för att det ryska kärnvapenkunnandet är i säkra händer. Somliga i försvarshögkvarteret Pentagon fruktar att det annars lätt kan hamna hos terrorister eller hjälpa länder som Iran, Irak eller Nordkorea att skaffa sig kärnvapen.

Kärnvapenantal:

Så här har kärnvapenantalet i USA och Ryssland/Sovjetunionen sett ut sedan andra världskriget

Susanna Vidlund, TT