Fredsuppdrag i Köpenhamn

Men på regeringsnivå fortsätter kriget

Foto: krister hansson
FREDSMÄKLARE Aftonbladets fredssändebud Per-Ola Ohlsson mäklade fred mellan broderfolken på Ströget i Köpenhamn. Mette Rasmussen och Charlotte Larsen sa tröstande att de i alla fall gillar svenskar.
NYHETER

KÖPENHAMN

Aftonbladets utsände tog sig in i fiendeland.

Med den svåra uppgiften att mäkla fred fattade vi posto mitt i Danmarks hjärta – på Ströget i Köpenhamn.

Samtidigt fortsatte ordkriget mellan de båda regeringarna.

Danske regeringschefen Anders Fogh Rasmussen försökte i går så split mellan statsminister Göran Persson och Mona Sahlin.

Göran Persson kontrade med att Pia Kjærsgaard gett dansk flyktingpolitik ett nytt ansikte.

Tål inte skämt

Men att danskar inte tål kritik är inget nytt. Skratta åt skämt om svenskar går bra, men ve den som gör sig rolig över danskar.

För att rätta till missförhållandena åkte Aftonbladet över Sundet för att tala om för danskarna vilket bra broderfolk de i själva verket har.

Till vår förvåning gick det lätt att ta sig över bron. Och vi såg inte några spår av svenska belägringsstyrkor runt Köpenhamn som på Karl X:s tid. Men i ordkriget använder båda sidor skarp ammunition.

Enligt Mona Sahlin är den danska regeringens stödparti Dansk folkeparti ett av de mest främlingsfientliga partierna i Europa.

Klaff på bron

Pia Kjærsgaards uttalande talar för sig själv:

– Om de (vi svenskar, red:s anm) vill göra Stockholm, Göteborg och Malmö till skandinaviska Beirut med gängkrig, hedersmord och massvåldtäkter så visst. Vi kan alltid sätta en klaff på Öresundsbron.

Glada miner

Men varför ska systrar och bröder träta?

Vår fredstrevare på Ströget vållade uppståndelse. Mest glada miner, en del generade leenden och väldigt få irriterade.

– Vi tycker att regeringen går för långt. Visst kan invandringspolitiken skärpas, men inte så mycket, sa Mette Rasmussen, 22, och Charlotte Larsen, 20, som fotograferade Aftonbladets fredssändebud.

Transitland

Och vi svenskar vill ha fred igen. Vi vill även i fortsättningen kunna använda Danmark som ett transitland på väg till kontinenten.

Per-Ola Ohlsson