Livsfarligt att ha tråkigt på jobbet

Personal inom sjukvården i riskzonen

NYHETER

Har du dödligt tråkigt på jobbet?

Det är hälsovådligt, rent av livshotande att ha ett jobb som är enformigt, ställer låga krav och inte ger den som arbetar några möjligheter till inflytande.

I Sverige är lågutbildade kvinnor i vården en grupp som lever med det hotet.

Bland människor som inte har inflytande över sina jobb och inte fattar beslut om jobben dör 43 procent tidigare än de som kan bestämma mer.

Det antyder en amerikansk forskning som bedrivits på Texas universitet. Studien har publicerats i tidskriften Psychosomatic Medicine, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det bekräftar även svensk forskning.

- Det är väl känt att avsaknad av möjlighet att styra sitt liv är hälsovådligt, säger docent Magnus Stenbeck, chef för analysenheten vid socialstyrelsens Epidemiologiska avdelning.

Lågkvalificerade jobb

Han har forskat om inflytande i arbetslivet. Det är i de lågkvalificerade jobben riskerna finns.

Enligt Magnus Stenbeck är personal i vården i den verkliga riskzonen.

- Lågkvalificerade personer i sjukvården är Sveriges nya stora underklass. Om det är en grupp jag spontant särskilt skulle framhålla, utan att titta på några siffror, så är det sjukvårdsbiträden, säger han till aftonbladet.se.

- Där arbetar också flest kvinnor som ofta har tung arbetsbörda även hemma.

Han tillägger att okvalificerade tillfällighetsarbeten blivit fler och att den typen av jobb också kan vara hälsofarliga.

Social olikhet

- Det handlar om social olikhet när det gäller hälsa. Och det är helt klart belagt att de som tillhör en lägre samhällsklass har kortare livslängd.

- Ett jobb som inte ger några möjligheter till inflytande orsakar en stress som inte är nyttig.

Den amerikanska forskargruppen leds av Benjamin C. Amick III som bygger sina resultat på undersökningar av de fysiska och psykologiska förhållandena hos arbetande medlemmar i 5 000 olika hushåll.

Amicks forskargrupp fann att de som har minst möjlighet till inflytande över sina jobb riskerar upp till 43 procents högre dödlighet än de som har det.

Inte nog med det.

Den ökade risken att dö i förtid fanns kvar i upp till tio år efter att de slutat det tråkiga, okvalificerade jobbet.

Jobbvillkor som förkortar livet

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM