Larmrapporten försvann

140 barn fick hjälp – sen glömdes den bort

NYHETER

Experternas larmrapport kom för åtta år sedan: minst 150 000 barn växer upp med föräldrar som missbrukar.

140 barn fick hjälp det året – resten glömdes bort.

Förslagen försvann.

BENGT WESTERBERG BESTÄLLDE RAPPORTEN Det är djupt beklagligt att man inte jobbar vidare med en fråga som det inte borde finnas någon politisk oenighet kring, säger Bengt Westerberg. Det var han som i egenskap av socialminister beställde rapporten som även innehöll en strategi för hur missbrukarnas barn skulle få hjälp – det var åtta år sedan.

Boken är utgången men finns i Riksdagsbiblioteket. Ett häfte med orange omslag och titeln Barn, föräldrar, alkohol.

Den skrevs på uppdrag av dåvarande socialminister Bengt Westerberg (fp) . Han oroades av den ökande alkoholkonsumtionen och tillsatte en alkoholpolitisk kommission. Ett mål var att finna en strategi för att hjälpa barn till missbrukare.

”Det är rimligt att anta att det finns ett stort antal barn och ungdomar som far illa i det tysta”, skrev Bengt Westerberg.

– När vi skulle gå med i EG fanns det skäl anta att ökningen skulle tillta. Det var viktigt att vara beredd, säger han.

Många mådde dåligt

Tre år senare, 1994, kom en omfattande och utförlig rapport som bekräftade misstanken. Många barn mådde mycket dåligt. Det året fick 140 av dem hjälp.

Några månader blev det maktskifte i Sverige. Ingela Thalén blev ny socialminister. Hon vill i dag inte svara på frågor om vad rapporten ledde till.

– Hon har inga omedelbara minnen av det, meddelar hennes pressekreterare Kicki Mäler i ett mejl.

Några veckor senare nås vi av beskedet att rapporten aldrig legat på Thaléns bord, utan hos Anna Hedborg, dåvarande socialförsäkringsminister.

”Ett bra förslag”

– Jag borde komma ihåg den om jag fått den på mitt bord. Den måste ha hamnat mellan stolarna och i värsta fall blivit bortglömd, säger hon i dag.

Per-Anders Rydelius, professor i barnpsykiatri och kommissionens ordförande, är besviken. Rapporten hade ett tydligt budskap och innehöll konkreta förslag.

– Det var ett bra förslag, men det lades i lådan. Ingenting förverkligades, säger professor Per-Anders Rydelius som var ordförande för expertgruppen.

Förre socialministern är också besviken.

– Det är djupt beklagligt att man inte jobbar vidare med en fråga som det inte borde finnas någon politisk oenighet kring, säger Bengt Westerberg.

Nuvarande socialministern, Lars Engqvist, vill helst inte diskutera den frågan med Aftonbladet. Och på hans departement väntar man på – en ny rapport.

– Vi avvaktar en sammanställning på kunskap om hur man kan möta barn och ungdomar som lever i riskmiljöer, säger Gunborg Brännström vid alkoholkommittén där den nationella handlingsplanen i praktiken.

Men den kunskapen finns ju redan?

– Jo, men den är inte spridd.

Följdes inte upp

Därmed är vi tillbaka till den orange rapporten från 1994.

I fyra veckor har Aftonbladet försökt att få besked av ansvariga ministrar för att få veta varför den inte togs tillvara. Till sist får vi träffa statssekreterare Ewa Göransson Persson.

– Den försvann inte alls. Vi skickade den till alla kommuner för att ge inspiration, säger hon.

Vad hände sedan?

– Uppföljningen var bristfällig.

Eller obefintlig?

– Ja, kanske obefintlig.

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Redan 1994 fick regeringen veta att tre barn i varje klass lever med missbruk hemma. Men rapporten glömdes bort. Barnen väntar fortfarande på hjälp. Att hjälp är nödvändig vet Tobias, 17 år, som trodde att mamma Inger var hans ansvar. Bara han och brorsan visste att hon söp. ”Hon sa att sociala skulle ta mig. Jag ville skydda mamma och var tvungen att hålla koll på henne hela tiden”.

Camilla Norström, Kerstin Weigl, Björn Lindahl, foto