Peter Englund intar stol nummer 10 i Akademien

”Jag känner mig fullständigt skräckslagen

NYHETER

Peter Englund, historiker och författaren, utsågs på fredagen till ny ledamot i Svenska Akademien.

Grattis, Peter Englund!

- Ja, det kanske är rätta ordet. Tack.

Känner du dig som ett snille nu?

- (Stort skratt). Jag känner mig fullständigt tillplattad. Det här var inget jag hade väntat. Jag är givetvis väldigt hedrad, men jag är också fullständigt skräckslagen.

Varför?

- Det är en så stor och märkvärdig sak. Och jag känner mig inte som en stor och märkvärdig människa. Det känns som: hur ska jag klara av det här? De har inte förstått vad jag går för egentligen.

Hur kom det sig att du vågade tacka ja?

- Jag frågade Horace Engdahl om man kan tacka nej, om någon gjort det. Han sa att det hände två gånger i början av 1800-talet.

Du fick ett erbjudande man inte kan motstå?

- Ungefär.

Vad hoppas du kunna bidra med från stol nummer tio?

- Det är lite tidigt att säga. Det finns bättre historiker att välja och gudarna ska veta att det finns bättre författare. Min styrka är kanske att jag har en fot i bägge läger.

Du efterträder Erik Lönnroth. Vad betyder det för dig?

- Det gör det inte lättare. Han är en av Sveriges största moderna historiker. Det är omöjligt att vara svensk historiker och inte vara påverkad av Erik Lönnroth. Han har så stora skor att det inte finns en möjlighet att fylla dem.

Kommer du ha tid att ägna dig åt ditt författarskap nu?

- Nej, det här är ingen abstrakt ärebetygelse, utan ett uppdrag. Jag måste göra plats i mitt liv. Och familjen är orubblig.

Akademien anklagas ofta för att premiera smala författarskap. Du är själv en storsäljande författare. Vad ger det dig för perspektiv?

- Hos mig finns ingen beröringsskräck vad gäller den stora publiken. Att skriva begripligt och ha en stor publik ser jag som fint. Det finns dock inget självändamål i att vara bred – det beror helt och hållet på vad man vill göra.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Att jag kommer hem i tid i kväll så att jag hinner träffa barnen.

Mattias Lundell