Nya terrorattacker planeras i Europa

Tysk minister varnar för 30 al-Qaida-soldater på väg till England

NYHETER

Ett 30-tal tidigare al-Qaida och talibansoldater kan ha tagit sig till Europa.

Deras mål uppges vara att genomföra nya terrorattacker.

Tysk gränspolis har varnats och på fredagen meddelade inrikesminister Otto Schily att uppgifterna nu ska undersökas.

Foto: AP
Inrikesminister Otto Schily tar uppgifterna om talibankrigare i Europa på stort allvar.

Den ansedda tyska morgontidningen Frankfurt Allgemeine Zeitung kunde redan i onsdags avslöja de uppseendeväckande uppgifterna. Enligt tidningen ska ett 30-tal tidigare soldater – tillhörande den fallna talibanregimen och terrornätverket al-Qaida – ha försvunnit i Slovakien för mer än två månader seda.

Det spekuleras i att gruppen är på väg till Storbritannien för att därifrån planera nya terrorattacker.

I dag kom bekräftelsen på att den tyska regeringen tar uppgifterna på största allvar.

- Vi har mottagit uppgifter som pekar i den här riktningen och naturligtvis är det något vi följer upp, sa inrikesminister Otto Schily, under en presskonferens på fredagen, skriver AP.

Varningsbrev till tyska gränspolisen

Tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung citerade i onsdags ett varningsbrev som gått ut till bland annat den tyska gränspolisen. Brevet grundar sig på rapporter från Interpol och slår fast att omkring 30 personer flydde från ett slovakiskt flyktingläger den 12 mars.

Gruppen misstänks ha tagit sig in i Europa via Bulgarien. Där ska de ha betalat närmare 17 000 kronor – ungefär dubbelt den normala summan – för att smugglas vidare till Slovakien via Ungern. I Slovakien sökte männen asyl, men myndigheterna fattade misstanke när inga av dem hade några identitetshandlingar.

Slutna celler

På fredagen presenterades samtidigt en årlig rapport, som bygger på uppgifter från de tyska säkerhetstjänsterna, om landets inre säkerhet. Rapporten slår fast att det inte finns något direkt hot riktat mot Tyskland. Men enligt Schily har den allmänna hotbilden ökat sedan den 11 september.

I rapporten uppskattas antalet medlemmar i islamiska grupperingar i Tyskland till 32 000 personer – en siffra som varit konstant de senaste åren. Inrikesminister Scily konstaterar dock att det är svårt att mäta hur många som är organiserade i extremistiska grupperingar. Dessa är inte registrerade och många verkar i slutna celler – likt den i Hamburg där flera av flygplanskaparna samlades innan attacken mot USA.

- Det är inte direkt så att bin Ladin kommer till Tyskland och registrerar en organisation under namnet al-Qaida, sa Otto Schily.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM