Ari Behns hyllning till Märtha Louise

NYHETER

Kära Märtha,

Aldrig har jag mött en människa med större styrka än du. Aldrig har jag mött en människa som har mer hjärtlighet än du. Aldrig har jag mött en människa som är så innerligt vacker som du. Du utstrålar en oemotståndlig blandning av klokskap och skönhet, charm och beslutsamhet.

Du är oemotståndligt sprudlande och kraftfull, lekfull och allvarlig på samma gång. Ja, du är oemotståndlig när du alltid låter mig få avsluta en diskussion med dessa ord: Ja, min älskade - du har helt rätt.

På kärlekens vingar flög jag över,

för ingen mur kan stänga kärlek ute,

vad kärleken förmår, vågar den.

Detta är Romeos ord, han som miste sin älskade Julia. Ett bittert missförstånd gjorde så att de inte fick varandra i levande livet. En överdrift och en obetänksam lögn kan långt gången göra kärleken mellan två människor till en omöjlighet. Även i vår tid, som på ett ögonblick kan förvandlas till tider som vi tycker om att tänka på som mästerligt utspelade intriger hos Shakespeare.

Det var nätter när jag trodde att tio år var en tillmätt tidslängd för en öken-vandring var för sig, i väntan på det som i dag har skett. Vad som fick knuten att lossna, var den klara och klockrena tonen som sjöng natten igenom: Tio år är ingen omöjlig tid att vänta. Vi klarar detta också, bara det blir vi.

Kära Märtha, du är ljuset som övervinner mörkret. Att veta att du finns, får mig att veta att också Gud är närvarande. Tillsammans med dig fruktar jag inte längre döden. Genom dig, Märtha, är livet evigt, genom dig, Märtha, är livet levande. Du ser, och du är inte rädd för att berätta vad du ser. Du är den människa som har sett mig såsom jag aldrig tidigare har blivit sedd, med en öppen blick, där mina svagheter låg på rad utan att det gjorde dig det minsta skrämd.

Du är ett mirakel till kvinna, på annat sätt går det inte att förklara det vidunderliga i att du i dag har sagt ja till att bli min hustru!

Många kan förledas att tro att det är rena sagan att vi fann varandra. Självklart har de rätt. Det är utan undantag alltid en saga varje gång två människor finner varandra och bestämmer sig för att leva ett liv tillsammans.

Visst är du Norges prinsessa, och den saken kan inte skiljas från allt det andra som du också representerar. Du har blivit formad och byggd av ditt arv och din roll, det gör dig till den människa du är i dag. Mogen och klar för de uppgifter som du har pekat ut i ditt liv, är du en uppenbarelse av innerlighet och arbetslust för alla oss som känner dig. Och hela den här tiden som jag har känt dig, har jag inte tänkt något annat än detta: är det verkligen vi två som är menade för varandra, så kommer också Gud att ordna så att det blir vi två.

I dag har livet kommit oss till mötes. I dag är du och jag själva livet.

Jag älskar dig.

Jag ber att församlingen tillsammans med mig skålar i kärlek för bruden!

ARTIKELN HANDLAR OM