Här är de falska bingolotterna

Hundratals kopierade vinstlotter inlösta

NYHETER

Bedragarna planerade noga sin bluff mot Bingolotto.

Tre 500-kronorsvinster förfalskades – och på mindre än en vecka lyckades man lura spelet på upp till 100 000 kronor.

Här till höger ser du blufflotterna.

Förfalskningarna är bra. Men inte perfekta: Vattenstämpeln – som är tryck över hela lotten – framträder inte mot ljuset. De bär alla ett av de tre serienummer som fanns på de ursprungliga lotterna. Samtliga lotter är från den 2 respektive den 16 mars.

Bingolotto har utsatts för den första organiserade kuppen. Tidigare har ett par falska lotter passerat nätet varje år.

Men i veckan löstes mellan 100 och 200 falska lotter in. Värde: Upp mot 100 000 kronor.

- De här kopiorna är i en helt annan klass än de vi sett tidigare, säger Lars Hallberg, på Bingolottos servicecentral i Stockholm, till aftonbladet.se.

Det var där – i en av de 21 centraler som tar emot lotterna – man lyckades slå larm.

- Vi uppdagade det hela i tisdags morse, säger Lars Hallberg.

För lotterna är inte perfekta. Vattenstämpeln – som är tryck över hela lotten – framträder inte alls när man håller dem mot ljuset. Och de bär alla ett av de tre serienummer som fanns på de ursprungliga lotterna.

Planerade i två månader

Leif Flatow är lotteriföreståndare för Bingolotto. Han tror att bedragarna spelat Bingolotto på samma sätt som alla andra. Under ett par veckor i mars i år lyckades de få in tre vinster på 500 kronor – sedan skred de till verket.

- De tog två månader på sig att göra så snygga kopior som möjligt, säger Leif Flatow.

Vinsterna var på den perfekta summan. Alla lotter på över 500 kronor skickas till Göteborg för inlösen. I stället kunde bedragarna i veckan ta sig runt i Stockholm, Uppland, Västmanland och Sörmland och lösa in så många lotter de hann.

- Det löses in upp till 250 000 vinstlotter i veckan och det här har knappt förekommit tidigare. Så man har inte förväntat sig att få in en förfalskad lott, säger Leif Flatow.

Handlarna behöver dock inte oroa sig. Förfalskningarna var så bra att lotteriet står för förlusten fram till dess att information gick ut i butikerna.

Inte heller spelarna har anledning till oro – hittills har ingen försökt sälja falska lotter.

Värre är det förr bedragarna. För deras bluff synades snabbt. Flera handlare och servicecentraler slog snabbt larm. Och polisen har nu både signalement och registreringsnummer att gå på.

Mattias Lundell