Tågkatastrof i Moçambique

200 människor befaras döda - 400 skadade

NYHETER

Omkring 200 människor befaras ha omkommit och upp till 400 skadats i en tågolycka i södra Moçambique.

Olyckan inträffade när ett passagerartåg krockade med ett godståg på lördagsmorgonen nära Moambo norr om huvudstaden Maputo.

Uppgifterna om döda och skadade kommer från Mocambiques transportminister Tomas Salomao, skriver AP. Tåget var på väg från Ressano Garcia vid sydafrikanska gränsen till Maputo och hade såväl gods- som passagerarvagnar.

Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan, men polis och räddningstjänst uppger att tåget hade tekniska problem med bromsarna, rapporterar moçambikisk radio.

”Den mänskliga faktorn”

Enligt transportministern, som snabbt tog sig till platsen, rör det sig dock om den mänskliga faktorn.

- Vi undersöker orsaken till den olycka som har dragit sorg över vårt land. Men den var resultatet av ett mänskligt fel, sa Salamao.

På lördagseftermiddagen hade bara omkring 150 av de skadade passagerarna kunnat tas till sjukhus. Och fler var på väg. Därför uppmanas nu människor att lämna blod till de sjukhus som tar emot skadade.

Tillståndet för många av de skadade var dock så svårt att många av dem avled på väg till sjukhus, uppgav transportminister Salamao. Han befarar att dödssiffran därför kan öka ytterligare.

Mattias Lundell