De röker hasch i mullans palats

Efter år av förtryck festar soldaterna i högkvarteret

1 av 2 | Foto: MARIANNE PIHL
HASCHFEST Opium och hasch flödar i mulla Omars paradisträdgård. Soldater ur den afghanska milisen lever glada dagar i palatset som tidigare tillhörde mulla Omar. En soldat röker vattenpipa och en annan har en tidigare förbjuden sångfågel.
NYHETER

KANDAHAR

Det är i mulla Omars palats afghaner tar sin revansch på talibanernas sex år långa livsförnekande och våldsbenägna välde.

Palatset var talibanledarens uppfattning om paradiset på jorden.

Med ett rodnande berg i ryggen och med en uppfart genom en pinjeskog ligger det som en by i sig själv: fyra kilometer utanför det dammiga, slaskstinkande och halvt raserade Kandahar, den heliga staden där talibanrörelsen spirade under mulla Omars styre.

Det är muromgärdat. Det har kaserner för hans livgarde, sin egen moské, gästlängor för besökare som Usama bin Ladin och en räcka garage för armadan av fyrhjulsdrivna Toyota pickuper med mörklagda fönster.

Mellan hans lilla sovrum och gästlängorna ligger en klassisk arabisk trädgård i miniatyr med rabatter - lejongap och lupiner, rosor och pelargonier - som bildar ett abstrakt mönster, och i mitten finns resterna av en fontän. Murarna är dekorerade med fresker som röjer en ökenmans drömmar - fjäll och floder, fåglar och fästningar.

Soldaterna röker opium

Det är i denna trädgård - detta hörn av paradiset - som sex soldater har slagit sig ner med kulspruta och kalasjnikov.

Rofyllt röker de alla, några av dem i vattenpipa, hemmagjord av en röd plastkanna. En av soldaterna håller fram en lerbrun klump och vill att jag ska slicka på den.

De röker opium, säger jag häpen till min tolk.

- Inte alla, svarar han. Några av dem röker haschisch.

Det är soldaternas sätt att i mulla Omars egen bostad markera att talibanernas alla påbud är väck. Den afghanska vardagen är tillbaka till sitt gamla jag.

Palatset var mulla Omars näste.

Det var härifrån han styrde landet. Han skrev ut sina order på små lappar som skickades med kurirer. På satellittelefon talade han med sin militära befälhavare. Ur en plåtlåda placerad vid sina fötter hämtade han upp pengar till godkända projekt.

Att vandra genom palatset är kittlande på samma sätt som att besöka Hitlers örnnäste i Berchtesgaden.

Amerikanerna hade naturligtvis, i krigets början i oktober, angripit det med missiler från luften. Men de hade inte fått in en enda fullträff. Mulla Omar försvann i december till ett gömställe i bergen.

Moskén står orörd

I övergivet skick blev palatset plundrat. Allt från husgeråd till luftkonditioneringsapparater är stulet. Det finns inte en möbel kvar. De soldater som blivit husockupanter sover på mattor på golvet.

Men jag noterar att moskén är orörd. Min tolk översätter texten som var klottrad över moskéns port:

"Rör icke föremålen här. De är Guds egendom."

Talibanledaren på flykt

Amerikanerna fick aldrig in någon fullträff på mulla Omars palats. Den afghanske ledaren är fortfarande på flykt - och palatset står kvar i nästan samma skick som när Usama bin Ladin bodde i gästlängan. Aftonbladets Staffan Heimerson rapporterar direkt från det ökända palatset utanför Kandahar.