Nyfödda Pärla fick plats i handflatan

Vägde bara 285 gram när hon föddes

NYHETER

ROM

Hon var inte större än en rejäl handflata.

Aldrig tidigare har ett så litet barn överlevt.

Lilla Pärlan vägde bara 285 gram.

La Perla har hon döpts till av läkarna på Careggisjukhuset i Florens. Hennes verkliga identitet hemlighålls på föräldrarnas begäran.

Mamman är en florentinska i trettioårsåldern som redan före graviditeten led av svåra cirkulationsrubbningar. Ändå ville hon försöka sig på en graviditet. Men kring jul blev problemen allt större och läkarna varnade för att det kunde bli nödvändigt att amputera ett av hennes ben.

I februari blev situationen akut. Pärlan hade fått för lite näring och i stället för att väga 700 gram eller mera efter 27 graviditetsveckor vägde hon knappt 300 gram.

Mycket liv i kroppen

Det blev kejsarsnitt och läkarna förundrades omedelbart hur mycket liv som fanns i den lilla kroppen.

- Så snart vi fick se henne slogs vi av hur dynamisk och reaktiv hon var, säger professor Firmino Rubaltelli som lett arbetet på att rädda Pärlan.

Den lilla babyn fick omedelbart intensivbehandling. Hon fick mekanisk andningshjälp genom kanyler som läkarna kallar experimentella. Normala kanyler var alldeles för stora.

Efter att ha behandlats så under 10 dramatiska timmar fördes hon till en ny typ av kuvös, kallad "instant flow" som håller det lilla spädbarnet i en kontinuerlig ström av fuktig, tempererad luft. Under en lång period hölls luftfuktigheten så hög som 90 procent.

Med denna teknik lyckades man undvika de vanliga problemen med lungorna som är vanliga hos för tidigt födda.

Först fick Pärlans mamma smeka dottern endast med sterila handskar.

- Vi vet nu att mänsklig kontakt är en av många viktiga faktorer för att hjälpa dessa barn att leva vidare, säger professor Rubaltelli.

För liten för amning

I början var det omöjligt att ge henne vanlig modersmjölk. Ännu en gång tillverkades speciellt fina kanyler som stacks in i närheten av hjärtat.

Genom dessa fick hon specialmat. Först när hon var 40 dagar kunde hon läggas vid mammas bröst.

I dag väger Pärlan 2 kilo och har fått åka hem med mamma och pappa. Hon kontrolleras kontinuerligt, läkarnas mål är att hennes vikt ska bli den samma som hennes jämnåriga.

Troligen utan men

- Men det kanske kan ta ett år innan vi når dit.

Kan Pärlan räkna med en normal utveckling?

- Händer ingenting särskilt kan vi garantera det till nästan 100 procent, säger professor Rubaltelli.

Namn: La Perla Vikt: 285 gram

Läkarnas diagnos vid födseln:

Övrlevnadschanser

Åke Malm