Sopspionen ser dig, slusk

Du fotograferas, avslöjas och kan bötfällas.

NYHETER

KRISTIANSTAD

Ja, just dig som kommer smygande i skymningen och dumpar gamla kylskåp, trasiga möbler och blodiga älghuvuden vid återvinningsstationerna.

Du fotograferas, avslöjas - och bötfälls.

Foto: KAI REHN
AVSLÖJAS OCH BÖTFÄLLS Kampen mot miljöbovarna hårdnar. Den senaste metoden är sopspioner som fotograferar dem som snuskar ner runt avfallsstationerna och ser till att de bötfälls.

Kampen mot vardagens miljöbovar hårdnar. Det senaste och mest effektiva vapnet är sopspionerna. Rutinerade spanare - ett 10-tal pensionerade poliser - som bevakar särskilt utsatta återvinningsstationer. Med kamera, block och penna dokumenterar de hur syndarna kommer släpande med otillåtet avfall.

Polisanmält 28

- Vi har kunnat göra polisanmälan mot 28 nedskräpare runtom i landet och en person i Kristianstad är redan bötfälld, säger Göte Andersson, jurist på Förpackningsinsamlingen AB som ansvarar för 7 500 återvinningsstationer i Sverige.

Enligt honom har alla informationskampanjer inte gett önskat resultat. Skräpet kring återvinningsbehållarna växer ibland till avfallsberg.

Hela djurkadaver

- Man kan få skåda allt från vanliga hushållssopor till bohag, elektronik och döda katter. I samband med höstens jakt har det hänt att älghuvuden ligger slängda, ja, ibland hela djurkadaver.

Bevakningen har sedan i höstas varit koncentrerad till Stockholm, Norrköping, Malmö och Kristianstad. Men kommer att utökas.

- Vi punktmarkerar där det behövs runtom i landet , våra spanare kan alltså slå till var som helst, säger Göte Andersson.

Hur agerar en sopspion?

- Diskret. Han kan exempelvis sitta i sin bil på lämpligt avstånd och fotografera. Anteckna bilnummer och annat intressant. I vissa fall kan bevakaren också följa efter miljöboven.

Och gripa vederbörande?

- Nej, vår man ska bara samla in bevismaterial som vi sedan överlämnar till polisen i samband med anmälan om miljöbrott.

Visar allvaret

Överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö tycker metoden med sopspioner är ett bra sätt att få bukt med problemet.

- Det här handlar om punktinsatser som vållar oro bland förövarna. Vi måste visa att vi tar miljöbrotten på allvar.

Så hanterar du ditt avfall

Ebba von Essen

ARTIKELN HANDLAR OM