Pakistan testade missi igen trots kritik

Civils dödades vid fortsatt gränsstrid i Kashmir

NYHETER

Trots omvärldens uppmaning till lugn provsköt Pakistan natten till söndagen ännu en robot som kan bestyckas med kärnvapen. Samtidigt skördade eldgivningen mellan Indiens och Pakistans arméer över gränsen fler civila dödsoffer.

Pakistan gjorde ett nytt robottest på söndagen, uppgavs i ett officiellt meddelande. Den här gången var det en ny kortdistansrobot som provsköts för första gången. Roboten kan bära kärnvapenstridsspetsar och har en räckvidd på 29 mil.

Provskjutningen genomfördes trots kraftiga internationella protester mot lördagens test av en medeldistansrobot.

Indien kommenterade söndagens test på samma sätt som lördagens.

- Vi är inte imponerade av det här. Det har gjorts för att övertyga den inhemska publiken. Och, för att citera försvarsministern, det visar också på någon sorts nervositet från det pakistanska samhällets sida, sade en militärtalesman.

Forsätter tester

Pakistan har sagt att provskjutningarna ska pågå till och med tisdag.

Natten till söndagen dödades minst fem civila indier när Indien och Pakistan besköt varandra med granat- och automateld, rapporterade Reuters från staden Jammu i det omstridda Kashmir.

Offren, varav två flickor, dödades enligt indisk militär av pakistansk eldgivning mot byn Kahnard, vid gränsen mellan den indiska delen av Kashmir och den pakistanska provinsen Punjab.

Allt fler människor flyr nu gränsområdet. Indiska medier rapporterade att 50 000 bybor har flytt bara på den indiska sidan. Liknande siffror har tidigare rapporterats från andra sidan gränsen.

En miljon man vid gränsen

Indien och Pakistan har samlat omkring en miljon man längs gränsen. Dödläget kan utvecklas till en ''extremt explosiv'' situation, medgav Pakistans president Pervez Musharraf i en intervju med Washington Post.

Musharraf sade också att han vill ha fler övervakare från FN i regionen. Han anklagade Indien för att inte vilja ha fredliga relationer med Pakistan. Indien vill vara ensam stormakt i Sydasien, med ett ''underdånigt'' Pakistan som granne, hävdade Musharraf.

TT-AFP