Husägare misstänks för olaga flodhäst

Hade hel djurpark på bakgården

NYHETER

Amerikansk polis tvingas ofta beslagta hundar, katter, fåglar och andra husdjur.

Men den här historien tar priset.

I tio år hade doktor Arthur Stehly en nästan 250 kilo tung dvärgflodhäst – i sin bakgård.

Foto: ap
Husägaren hade den olagliga flodhästen i sin trädgård i tio år.

Myndigheterna trodde knappt sina ögon. Den lokala tidningen San Diego Union Tribune kallar det ”fallet med den mystiska flodhästen”.

För ingen vet i dag hur den nästan 250 kilo tunga dvärgflodhästen hamnade i en bakgård i den lugna förorten Escondido. Och få hjälper till att förklara mysteriet.

Ägaren till flodhästhona – doktor Arthur Stehly – vägrar kommentera och de lokala viltvårdsmyndigheterna hänvisar till den pågående utredningen.

Det man säkert vet är att myndigheterna i januari fick in ett tips från en mäklare som hade sett djuret i samband med en visning i närheten av Stehlys inhägnade bakgård.

”Ingår flodhästen i köpet?”

- Tydligen var en pojke med sin pappa när han träffade mäklaren. Och barnet sa: ”Hörni, det där ser ut som en flodhäst”, säger viltvårdaren Zeke Awbrey till San Diego Union Tribune, och tillägger:

- Ungen frågade om flodhästen ingick i köpet.

När myndigheterna tog kontakt med ägaren upptäckte de att djuret var sjukt. Huden var helt uttorkad och djupa, blodiga sår framträdde på dess sidor.

På grund av djurets dåliga hälsa beslutade myndigheterna att flodhästen skulle tas om hand. Nu utreder det faktum att ägaren inte hade tillstånd för att hålla sig med en flodhäst.

Några sådana tillstånd delas inte ut för så ovanliga djur som en flodhäst och kanske var det därför som Arthur Stehly försökte undgå upptäckt.

- Han älskar djur och tycker helt enkelt om att samla på dem, säger viltvårdaren Awbrey.

- Han gjorde fel den här gången.

Grannarna visste

Men flodhästens existens kom inte som en chock för alla. Några av grannarna har länge vetat om det ovanliga husdjuret, även om de aldrig sett den klampa omkring på gården.

- Jag visste att han använde flodhästgödsel i sin trädgård, säger Bill Ritcher.

- Det luktar rätt jäkla illa.

Och Stehly hade mer i sin bakgård. Över 100 djur, däribland emuer, påfåglar, getter och ankor, berättar grannarna.

Dvärgflodhästen var mellan 12 och 15 år gammal, arten kan bli närmare 40. Den har nu fått ett nytt hem och snart transporteras hon till Peace River Wildlife Refuge i Arcadia, Florida, där hon får leva tillsammans med andra flodhästar.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM