Polis skottskadade 27-årig biltjuv

”Tog upp händerna som om han hade ett vapen”

NYHETER

UPPSALA

En polis skottskadade en 27-årig man i en stulen bil utanför Uppsala på söndagseftermiddagen. Mannen uppfattades som hotfull och eventuellt beväpnad.

Internutredare från Västerås ska höra de inblandade poliserna.

Ännu sent på söndagskvällen hade polisen inte hittat något vapen.

Skottdramat utspelade sig vid Marielund ungefär en mil öster om Uppsala när polisen försökte stoppa en stulen bil. Två skott avlossades varav ett träffade 27-åringen.

Det började klockan 15.32 när en polispatrull i Knivsta fick syn på en bil, stulen i Stockholm. Bilen, med två män i, körde mot motorvägen och poliserna tappade den ur sikte. Fler polisbilar kallades in och efter ett tag sågs den stulna bilen på nytt.

- Den körde på en mindre väg i riktning mot väg 282 och en polisbil följde tätt efter, säger Lena Larsson, informationsansv arig vid polisen i Uppsala län, till TT.

Hotfull situation

Före påfarten till väg 282 hade polisen lagt ut en spikmatta. När föraren av den stulna bilen såg det vände han bilen.

- Polisbilen som låg bakom spärrade vägen, trots det försökte föraren ändå köra på polisbilen, uppger Lena Larsson.

Poliserna hade gått ur sin bil och beordrade ur de två männen i den stulna bilen, men utan resultat.

- Föraren grävde nere vid golvet i bilen och tog sedan upp händerna som om han hade ett vapen. Det gjorde han flera gånger och poliserna uppfattade situationen som hotfull, enligt Larsson.

En polis avlossade ett skott i vänster framskärm på bilen, men männen klev inte ur.

- Då sköt den andre polisen ett skott genom dörren, säger Lena Larsson.

Den 27-årige föraren träffades i höften och fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han opererades. Sent på kvällen betecknade sjukhuset 27-åringens skador som allvarliga men inte livshotande. Hans tillstånd uppgavs vidare vara stabilt .

- När han beordrades ur bilen gick han själv, säger Lena Larsson.

Lång rad brott

Hon uppger att både 27-åringen och passageraren, en 26-årig man, är från Uppsala och tidigare dömda för en lång rad vålds- stöld- och narkotikabrott.

Polisens tekniker undersökte platsen för skottdramat på eftermiddagen. Vid 22-tiden på kvällen hade polisen ännu inte kunnat påvisa att 27-åringen var beväpnad.

- Vi har inte hittat något vapen. Men vi har en del tekniska undersökningar kvar att göra, både på platsen och i bilen, säger Larsson.

Under söndagskvällen ska internutredare från Västerås höra de inblandade poliserna. Från de förhören väntas dock inget komma ut förrän på måndagen.

Fredrik Gunér/TT