Hälften tror på liv på Mars

Kommande provtagning kan ge svar

NYHETER

Nästan hälften av läsarna på aftonbladet.se tror att det finns liv på Mars.

- Oddsen är ganska stora att det funnits liv en gång. Men kylan gör att oddsen är dåliga för att något levande finns kvar, säger Göran Östlin, astronom och forskare vid Stockholms observatorium.

Spekulationerna om liv på Mars tog fart på allvar för flera år sedan, då ett meteoritfynd som upptäcktes vid Sydpolen visade något oväntat.

På ytan hittades spår efter vad man först trodde var utomjordiska bakterier - direkt från Mars.

Stärker teorin om liv på planeten

- Den hamnade så att säga direkt i frysen. Och det var ju bra. Men det man trodde var spår efter bakterier kan mycket väl ha bildats på annat sätt, eventuellt genom kemiska reaktioner, säger Göran Östlin.

Dagens rapporter om att det verkligen finns stora mängder vatten, eller rättare sagt is, på Mars stärker ändå teorin att planeten kan ha utvecklat någon form av liv.

Oddsen att något fortfarande lever är däremot mycket dåliga.

Att forskarvärlden ändå står på helspänn beror på att liv så som vi känner det förutsätter vatten, om än aldrig så lite, och att man nu kanske kan öka kunskapen om hur liv en gång uppstod.

Atmosfären avgjorde

- Om förhållandena på Mars liknade Jordens för drygt fyra miljoner år sedan så kan den här isen en gång ha varit början till någon form av ursoppa, säger Göran Östlin.

Kylan beror på att att medan Jorden utvecklade en atmosfär, som bäddade in planeten i ett skyddande täcke, så frös Mars till is.

- Dels ligger planeten längre från Solen och får lägre energi. Men framför allt saknar Mars atmosfär, vilken ger en viss växthuseffekt, bevarar värme och skyddar mot kylan i rymden.

Så medan det spirande livet på Jorden skyddades av den tunna atmosfären utsattes den nakna planeten Mars för skoningslösa temperaturskillnader.

- Att bli stekt på dagarna och fryst på natten är dåliga förutsättningar för liv. Men förmodligen har förutsättningen för liv ändå varit bättre på Mars tidigare än den är idag.

Det forskare tror att man kanske kan hitta är alltså fossila spår av början till liv. Det kan handla om encelliga organismer, men knappast några djupfrysta marsmänniskor.

Trots de dåliga oddsen har rapporterna om is på Mars ändå fått varenda rymdforskare i hela världen på helspänn.

- Det är oerhört spännande. Det är i och för sig inte någon stor överraskning, men det är ett viktigt steg.

Prover på isen

Nu väntar med säkerhet nya rymdexpeditioner för att ta prover på isen. Man sänder sonder och kommer att försöka ta både borrprover på isen och jordprover.

I teorin skulle det också gå att på konstgjord väg tina upp planeten, helt eller delvis, tina is och låta den bli del av en ny atmosfär.

Det skulle visserligen ta mycket lång tid - och dessutom kosta oerhört mycket - men tekniken att bygga skyddande markstationer - med rinnande marsvatten - kan finnas inom en inte alltför avlägsen framtid.

Den röda planeten Mars kan alltså bli den språngbräda mot rymden som många drömt om.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM