SL:s förare körde buss utan körkort

Krockade med bil vid ett övergångsställe

NYHETER

Mamman och hennes fyra barn väntade på att släppa förbi fotgängare på övergångsstället.

Då körde en Linjebuss i SL-trafik rakt in i deras bil.

Med en 25-årig förare som visade sig ha indraget körkort.

Kvinnan och hennes barn i åldrarna fem till nio år förde till sjukhus med lindrigare skador efter olyckan som inträffade vid Tenstastråket vid halv sju-tiden i går kväll.

- De klagade på värk i olika delar av kroppen, berättar Ingela Claesson vid Västerortspolisen.

Men utgången kunde ha blivit betydligt värre för familjen som verkar ha haft änglavakt.

Enligt vittnesuppgifter körde bussen på linje 540, som tillhör Linjebuss, i ungefär 50 kilometer i timmen när den kraschade in i kvinnans bil.

Körde utan körkort

Kvinnan hade stannat för att släppa fotgängare över ett obevakat övergångsställe och hade ingen möjlighet att undvika den stora och tunga bussen.

När polisen kom till platsen visade det sig att den 25-årige föraren dessutom körde trots indraget körkort. Han är nu misstänkt för grov olovlig körning.

- Dessutom kan det bli tal om vårdslöshet i trafik om han visar sig vara ansvarig för olyckan, berättar Ingela Claesson.

Enligt polisrapporten var det klar sikt på olycksplatsen. Vägbanan var torr och ingenting borde ha stört föraren på raksträckan.

Bestört chef

Linjebuss informations- och marknadschef Liza Fransson blir bestört när Aftonbladet berättar om olyckan för henne i natt.

Hon hade inte blivit informerad om att en av företagets förare kör buss i linjetrafik utan giltigt körkort och dessutom varit inblandad i en olycka.

- Om uppgifterna stämmer är det naturligtvis förfärligt olyckligt och otroligt allvarligt, säger Liza Fransson.

Lovar en utredning

Hon lovar att en ordentlig utredning ska inledas för att ta reda på hur en förare utan körkort kan få sätta sig bakom ratten för ett bussbolag som kollektivresenärerna ska kunna lita på.

- En sådan sak ska inte få hända. När det nu tydligen har gjort det, måste vi strama upp säkerheten ytterligare, säger hon.

Har ni ett moraliskt ansvar för olyckan om föraren visar sig ansvarig?

- Naturligtvis är vi i så fall moraliskt ansvariga eftersom det var en av våra anställda och vi missade att han saknar körkort.

Johan Edgar