Billströms miljardregn över barn och gamla...

...är bara dyrt valfläsk, tycker m:s Axén Olin

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
Energipengar ut - skatt in Annika Billström, s, vill använda pengar från försäljningen av Birka Energi till satsningar på dagis, skola och äldreomsorg. Samtidigt höjs skatten med 50 öre.
NYHETER

Två miljarder extra till dagis, skola och äldreomsorg.

Det lovar socialdemokraterna om de vinner valet i Stockholm.

- Valfläsk, säger socialborgarråd Kristina Axén Olin (m).

Socialdemokraterna i Stockholm presenterar nu valrörelsens hittills fetaste vallöfte - två miljarder kronor till nyrekrytering av personal inom förskola, skola, vård och omsorg.

De två miljarderna ska dessutom inte kosta stockholmarna någonting eftersom de tas från försäljningen av Birka Energi.

10 000 går i pension

Pengarna ska framför allt gå till nyrekrytering och vidareutbildning av redan anställd personal. Delar ska också användas för att få ut arbetslösa invandrare i yrkeslivet.

- Det saknas i dag utbildad personal inom den offentliga sektorn. Med pensionsavgångar på 10 000 personer fram till år 2010 är dessa åtgärder helt nödvändiga, säger oppositionsborgarråd Annika Billström (s).

650 miljoner klara

Utöver detta har socialdemokraterna sedan tidigare lovat satsa 650 miljoner kronor på offentliga sektorn. Det kommer dock att kosta medborgarna en skattehöjning på 50 öre per intjänad hundralapp om (s) vinner valet.

Tvåmiljarderslöftet imponerar inte på moderaterna i Stadshuset. Socialborgarråd Kristina Axén Olin (m) kallar det för valfläsk.

- Jag tolkar det så när jag än så länge inte sett någon genomtänkt strategi för hur pengarna ska användas. Jag tror inte att det är mer pengar som behövs och vi tänker inte höja skatten, säger hon.

Enligt henne ska personalbristen lösas genom att man upphandlar verksamheten från flera olika privata arbetsgivare vilket ska göra jobben attraktivare. Att få ut arbetslösa invandrare i yrkeslivet kräver dessutom inga nya pengar, hävdar hon.

- Vi har sådana projekt i Skärholmen, Rinkeby och Kista. Där har de resulterat i halverade socialbidragskostnader och innebär i själva verket en ekonomisk vinst, säger hon.

Olle Castelius