Det här golvet kan kosta mattanter jobbet

NYHETER

Skolans nya matsal inreddes med en vacker ekparkett.

Men att underhålla golvet kostar 40 000 kronor per år.

- I värsta fall måste vi säga upp matsals-

personalen för att ha råd, säger skolans rektor Sonja Norman.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND

När ansvariga i Södertälje kommun bestämde sig för att rusta upp matsalen i Oxbacksskolan nöjde de sig inte med det lilla. Matsalen försågs med ett nytt golv - i vacker ekparkett.

Det gamla matsalsgolvet har skolmatsalens egen personal kunnat sköta om under arbetsdagen. Men den nya parketten kräver en mer avancerad omvårdnad.

Parketten ska bland annat förses med polish en gång i veckan. Därefter ska medlet lufttorka i minst fyra timmar. Dessutom ska golvet oljas in två gånger om året. Då behövs det speciella maskiner för att flytta runt alla möbler.

Städas av specialpersonal

- Vi har ingen sådan utrustning, utan kommer att behöva köpa in speciellt utbildad personal som städar matsalen framöver, säger Sonja Norman.

Sammanlagt räknar hon med att underhållet av parketten kommer att kosta 40 000 kronor om året, pengar som Oxbacksskolan inte har.

- Vi har en tuff ekonomi som det är. Jag har frågat de ansvariga i kommunen hur vi ska kunna betala för golvet. Än så länge har jag inte fått något svar. I värsta fall får vi säga upp matsalspersonalen för att ha råd, säger Sonja Norman.

En av de personer som var med och planerade den nya matsalen i Oxbacksskolan är Bosse Östlund på utbildningskontoret i Södertälje.

"Inte svårare än andra golv"

Enligt honom är ekparkett inte svårare att sköta om än andra golv. Därför ska ytterligare skolor förses med vackra parkettgolv framöver.

- Ekparketten kräver samma underhåll men tål slitage bättre, säger han.

Inte heller Jane Jensen, städchef i Södertälje kommun, tror att det kommer bli dyrare för Oxbacksskolan att sköta om matsalsgolvet än tidigare.

- Alla golv behöver skötas om. Matsalspersonalen i Oxbacksskolan har redan utbildats i hur de ska sköta ekparketten, säger hon.

Enligt Sonja Norman har personalen fått gå en kurs i hur de ska sköta det nya golvet. Men det hjälper föga när de inte har den utrustning som krävs.

- Det kan hända att kommunen har en lösning på problemet men i så fall har inte jag informerats om den, säger hon.

Bara underhållet går på 40 000 - om året

Viktoria Martinsson

ARTIKELN HANDLAR OM