Hon säljer unga tjejer

Polisen ingriper inte mot bordell- mamman

1 av 3 | Foto: ERIK KORSÅS
bordellmamma Teresa Lilius, 51, för in unga baltiska flickor som hålls som sexslavar i hennes bordell. I Sverige tvingas de lämna sina pass och ska stå till kundernas tjänst dygnet runt.
NYHETER

Bordellmamman Teresa Lilius, 51, tar varje månad in upp till fyra unga flickor från Estland som säljs som prostituerade i Sverige.

Polisen har känt till hennes sexhandel i ett par år - men ingriper inte.

- Vi har inga resurser i dag att göra någonting åt henne, säger Anders Gripenlöf vid polisens prostitutionsgrupp.

Samtidigt som jämställdhetsminister Margareta Winberg driver en stor kampanj mot kvinnohandel står polisen mer eller mindre handfallen.

Det finns inte en enda brottsutredare i Sverige som jobbar fast på heltid med trafficking - sexhandeln med utländska kvinnor.

Kan arbeta ostört

I Göteborg finns en tillfällig traffickinggrupp inom länskriminalen. En av poliserna i gruppen har dock fråntagits sina arbetsuppgifter efter att ha haft sex med en prostituerad.

I Stockholm startades i vintras ett tillfälligt projekt för att bekämpa trafficking. Men poliserna i projektgruppen har än så länge nästan bara jobbat med att kartlägga sexhandeln i stort.

Teresa Lilius kan i dag arbeta helt ostört och sexuella tjänster erbjuds i två lägenheter i Solna och i en affärslokal i södra Stockholm. De prostituerade estniska flickorna annonseras ut öppet på internet.

Tar in flera i månaden

Aftonbladet kunde avslöja Teresa Lilius verksamhet redan i december 2000 i samband med publiceringen av artikelserien om sexhandeln på internet.

Hon använde då sitt förnamn på nätet - men med hjälp av polisen lyckades vi identifiera henne.

Det visade sig att polisen redan då kände till henne väl och hade en rad spaningsuppslag - men allt hade lagts åt sidan.

I dag, drygt ett och ett halvt år senare, är situationen densamma. Hon tar in upp till fyra estniska flickor i månaden och vissa av dem erbjuder sex 24 timmar om dygnet. De kan ingen svenska och är helt utlämnade till bordellmamman.

"Snart semester"

Anders Gripenlöf vid polisens prostitutionsgrupp blir märkbart irriterad när Aftonbladet frågar om Teresa Lilius verksamhet.

Hur går det med Teresa, händer det någonting?

- Nej, det kan jag väl säga att vi har inte gjort någonting. Och du, gör ingenting för då förstör ni för oss.

Vad menar du med att vi inte ska göra någonting?

- Någon jävla artikel eller något sånt. För då försvårar ni för oss.

Varför det?

- Jo, då ändrar hon möns-ter eller någonting sånt.

Vi har alltså planer på att försöka göra någonting åt henne lite längre fram här. Nu är det ju snart tid för semestrar och sånt där så vi hinner ingenting nu i sommar.

Men hon har hållit på i flera år?

- Ja, det finns det andra som har gjort också.

Vi kan ju inte låta bli att skriva om någon som

har hållit på i flera år, vi har ju redan skrivit om henne en gång.

- Ja, jag tycker det räcker. Jag kan ju inte förbjuda dig, men jag säger min uppriktiga mening bara att ni försvårar för oss.

Men polisen har haft flera år på sig att göra någonting?

- Ja, men till vilken nytta ska ni skriva, det händer ingenting ändå för vi har inga resurser i dag att göra någonting åt henne just nu säger jag, det kan bli om ett halvår.

Slår till först i höst

Länspolismästare Gunno Gunnmo:

- Jag tycker väl inte det är fel att skapa uppmärksamhet kring de här frågorna, det är ju en av dom saker som möjligen kan minska problemet att det förs en samhällsdebatt om det.

Först till hösten räknar Gunnmo med att polisens nya traffickinggrupp på allvar ska börja kunna slå till mot olika hallickar.

- Man kan möjligen kritisera oss för att vi är sent ute, att vi skulle ha tillsatt den här gruppen för ett eller två år sen, men så har vi inte gjort, säger han.

En polis som länge försökt agera mot sexhandeln är Lars Wetter, gränsbefäl i Frihamnsterminalen där Estlandsfärjorna lägger till.

- Vi skriver underrättelseuppslag om sexhandel en till ett par gånger i veckan. Vi är jättefrustrerade över att det inte händer någonting.

- Vi skrev på en taxiägare som kom och hämtade nya tjejer varje vecka. I sju månader skrev vi varje vecka innan det hände något.

Att förmedla prostituerade kan ge fyra års fängelse

Richard Aschberg, Erik Korsås