Flickorna hölls som sexfångar

Bordellmamman tog nästa alla pengar de tjänade ihop

NYHETER

Här är 18 av de baltiska kvinnor som har jobbat på Teresa Lilius bordeller.

Bordellmamman lever i dag gott på sin verksamhet.

– Många estländskor måste lämna ifrån sig sina pass till Teresa och sen får de inte gå ut. Det är väldigt otäckt och jag är glad att jag har kommit därifrån, säger en av de prostituerade.

Teresa Lilius har ett stort kontaktnät i Estland och därifrån kommer också merparten av flickorna som hon säljer på sexmarknaden i Storstockholm.

Samma dag som två unga prostituerade estländskor lämnar en av hennes lägenheter möter Aftonbladet henne vid Frihamnsterminalen i Stockholm.

Hon vägrar svara på några frågor och åker kort efter i väg med Estlands-färjan Regina Baltica till Tallinn.

När Aftonbladet ringer henne några dagar senare, svarar hon kort:

– Jag har ingenting att säga.

En flicka var gravid

En av de unga kvinnorna som har utnyttjats i Teresa Lilius verksamhet var gravid och enligt uppgift till Aftonbladet endast 17 år. Av ett brev flickan skickade ut till sexkunder framgår att hon blev mer eller mindre utslängd ur Sverige:

”Jag är inte tillgänglig i Sverige längre, åtminstone inte för en överskådlig tid framöver. Det beror på att mina svenska vänner upptäckte att jag var gravid sedan flera månader tillbaka och vägrade att samarbeta med mig.”

Teresa Lilius är finsk medborgare – men har bott i Sverige sen 80-talet. Officiellt har hon inga inkomster – noll kronor står det i den senaste de-

klarationen. Men i verkligheten är hon långt ifrån barskrapad.

Har bordell i lägenheten

Hon bor i bostadsrättslägenhet i norra Stockholm och köpte i mars 2000 ytterligare en bostadsrättslägenhet i samma område. En av lägenheterna har hon topprenoverat och byggt både bastu och lyxbadrum med jacuzzi. Hon har enligt egen uppgift ett sommarställe i Baltikum och köpte den 6 juli förra året en ny motorcykel för 72 900 kronor.

Flickorna i Teresa Lilius bordeller är periodvis i Sverige, reser fram och tillbaka mellan Stockholm och Baltikum och avlöser varandra. En flicka som jobbat på hennes bordell vill av rädsla för repressalier vara helt anonym. Hon berättar med fasa om tiden på Teresas bordell strax utanför Stockholm:

– Man får jobba hela tiden. Flickor blir väckta mitt på natten när det kommer någon sexkund.

De sexuella tjänsterna kostar mellan 1200 och 1600 kronor.

– Men Teresa tar nästan hela förtjänsten, upp till 70 procent, säger flickan.

Hon vittnar om hur bordellmamman mer eller mindre håller unga estländskor som fångar:

– Ja, hon låser dörren så att flickorna inte kan röra sig fritt. Det är fruktansvärt. Det skulle verkligen kännas skönt om den här människan åkte fast någon gång.

Skaffar kunder på nätet

Enligt flickan skötte Teresa Lilius all sexannonsering på internet och såg till att det kom nya sexkunder hela tiden.

– Jag visste inte ens vilken mail-adress jag hade. Det var hon som skötte allt.

När Aftonbladet avslöjade bordellmammans verksamhet i december 2000 dokumenterade våra fotografer verksamheten inne i bordellen.

Fotograferna utgav sig för att vara sexkunder, hade dolda kameror och blev erbjudna sex med unga kvinnor.

Det visade sig att Teresa Lilius hade ett kartotek över alla sexkunder och begärde ett kundnummer av dem som ville köpa sex med någon flicka.

Polisen kände till verksamheten – men lät det hela fortsätta även efter Aftonbladets stora avslöjande.

Teresa Lilius kunde lugnt fortsätta att ta in unga flickor från det forna östblocket och skrev till sina sexkunder:

”Det finns exakt tio olika dörrar att komma in och ut, om någon med onda avsikter skulle vilja observera mina gästers besök skulle det behövas en mindre armé observatörer. I varje fall har polisen inte resurser till sådant, speciellt när de vet att det finns inget att hämta hos mig.”

I dag krävs inte längre kundnummer. Flickorna som jobbar i någon av Teresa Lilius tre lokaler annonseras ut helt öppet på internet.

Richard Aschberg, Erik Korsås