Kvinnor sköt ihjäl kvinnor i maffiastrid

Tre döda när släktfejd urartade i vild skottlossning

NYHETER

ROM

I 60 år hade släktfejden rasat. Natten till i går bröt den ut i ett vansinnigt skjutande. Det var kvinnor i 50-årsåldern och deras tonårsdöttrar som höll i vapnen.

Tre av dem dödades och fem sårades.

Ingen minns i dag hur allting började i den lilla bergsbyn Lauro i det alpliknande området Irpinia. Men hatet mellan maffiafamiljerna är vitglödgat oförsonligt. Det förs vidare från generation till generation framför allt bland klanernas kvinnor.

Våldsam eldstrid

Polisen tror att ett våldsamt gräl mellan kvinnorna bröt ut i grannbyn Quindici. Någon från Cavafamiljen riktade en pistol mot den andra klanen, kanske avlossades också något skott.

Några ögonblick senare tog Grazianiklanen - Camorra-bossen Luigi Salvatore Graziano, hans dotter och två dotterdöttrar - upp jakten på Cavafamiljen. I Lauro prejades de flyende.

En våldsam eldstrid bröt ut där kvinnorna från de båda familjerna sköt mot varandra. Polisen beräknar att minst ett 60-tal skott avlossades.

När striden var över var samtliga i Cavafamiljen döda eller döende. Bossen Graziani hade också skottskadats.

De senaste åren har delar av den napolitanska maffian, Camorran, stöttat familjen Graziani. Det har skärpt striden om kontrollen av utpressning och knarkhandel, där Cavafamiljen är den dominerande i Neapelområdet.

Skillnad mot Sicilien

Efter mordet på en kusin till maffiabossen Biagio Cava i januari har det varit extra spänt mellan de båda maffiafamiljerna.

Till skillnad från maffian på Sicilien, där kvinnorna håller sig utanför verksamheten, finns det inom Camorran en och annan Gudmoder, eller åtminstone någon som tar över medan en make eller bror sitter i fängelse.

Åke Malm