Mördad – för 6 000 kronor

Idag åtalas en 29-årig väktare för att ha dödat sin kvinnliga kollega

NYHETER

Den 21-åriga väktaren hittades mördad 20 meter från sin bil.

På tisdagen åtalades hennes före detta älskare, en 29-årig kollega, för mordet.

Motivet var inte kärlek. Han var skyldig henne pengar.

Foto: Tommy Mardell
Den kvinnliga väktaren hittades mördad utanför Jästbolaget i Rotebro i mars i år. En av polisens kriminaltekniker sätter ljus och blommor från kvinnans kollegor vid väktarbolaget.

Under arbetspasset den 16 mars blev det tyst från den 21-åriga kvinnliga väktaren. När vaktbolaget inte lyckades få kontakt, slog de larm till polisen. Några timmar senare hittades hennes kropp, 20 meter från bilen i ett industriområde i Rotebro, norr om Stockholm. Skjuten med två skott från ett jaktgevär.

Erkänner mordet

Redan efter några dagar häktades hennes före detta älskare, en 29-årig man.

– Han medger att han skjutit, men säger i förhör att det var en olyckshändelse, att han bara ville skrämmas, säger kammaråklagare Anna Åkesson.

På tisdagen åtalades han, misstänkt för mordet på 21-åringen. Han misstänks också för mordförsök på en man på pendeltågsstationen i Upplands Väsby i början av året.

Enligt Anna Åkesson var motivet detsamma vid båda tillfällena: Och det handlade inte om försmådd kärlek, det handlade om pengar.

Ville få tillbaka pengarna

29-åringen var skyldig mannen han försökte döda en större summa. Kvinnan hade lånat honom 6 000 kronor för att betala tillbaka skulden.

När hon bad att få tillbaka dem, dödade han henne.

– Ja, enligt vittnesuppgifter är så, säger åklagare Anna Åkesson.

Som bevisning åberopar Anna Åkesson bland annat textmeddelanden om en skuld som skickats från den misstänktes mobiltelefon och ett kontoutdrag på sammanlagt 6 000 kronor från den döda kvinnan.

29-åringen hade en pressad privatekonomi, men det är inte känt att han skulle har något missbruk eller någon annan brottslighet i bagaget.

– Det var ett vanligt lån för att täcka några omkostnader.

29-åringen, som är sambo och far till ett barn, har erkänt mordet på sin väktarkollega. Däremot nekar han till mordförsöket mot mannen.

Rättegången börjar på fredag.

Läs mer om väktarmordet

Christina Vallgren