Han dödade en 2-åring som hämnd

Tonårige självmords- bombaren ringde mamma - sedan utlöste han bomben

NYHETER

Bombmannen i köpcentret utanför Tel Aviv var själv tonåring.

Minuten innan dådet ringde han sin mamma, som grät.

Sedan sprängde han en kvinna och hennes lilla barnbarn till döds i ett köpcenter utanför Tel Aviv.

Foto: REUTERS
18-årige Jihad Titi från flyktinglägret Balata sprängde sig själv till döds vid ett attentat mot ett israeliskt glasskafé. En 56-årig kvinna och hennes 2-åriga barnbarn dödades.

Han hette Jihad Titi och kom från flyktinglägret Balata på Västbanken.

I en inspelad video säger han att dådet mot glassbaren utanför Tel Aviv var hämnd.

Äldre bror förlamad av splitter

En äldre bror förlamades av splitter från en israelisk granat under ett anfall mot lägret i april i år.

En 14-årig brorson miste flera fingrar i samma attack.

Kusinen dödades

Förra veckan dödades kusinen Mahmoud av israelisk militär i en riktad attack. Kusinen var lokal ledare inom terrorgruppen al-Aqsabrigaderna och dessutom knuten till Yassir Arafats Fatah-rörelse.

På måndagskvällen valde 18-årige Jihad Titi att hämnas. Han förvandlade sig till en levande bomb och lät laddningen detonera vid en populär glassbar i en förort utanför Tel Aviv, i syfte att döda och skada så många israeler som möjligt.

Med sig i döden tog han en 56-årig kvinna och hennes barnbarn, en flicka som bara var två år.

Mamman grät vid samtalet

Ytterligare ett 20-tal skadades varav fem mycket svårt.

Bara minuten innan dådet ringde Jihad till sin mamma i Balata och sa farväl.

- Jag började gråta när han ringde. Men jag tog mig samman när jag insåg att han skulle göra en självmordsattack och sa "Jag hoppas du lyckas, min son", säger mamma Haleema Titi till nyhetsbyrån AP.

Pappan anklagar Israel

Bombmannens far Ibrahim anklagar Israel för terror mot flyktinglägren. Han säger att dagliga trakasserier och hög arbetslöshet har förlamat livet för palestinierna på Västbanken och värst är det i flyktinglägren.

- Jag hoppades att min son kunde varit en kärnvapenbomb, inte en vanlig bomb, så han kunde förstört allting, säger fadern.

"Vi kan dö tillsammans"

- Om vi inte får möjlighet att leva så vill vi inte att andra, att israelerna ska få leva heller. Vi kan antingen leva tillsammans eller dö tillsammans.

Al-Aqsabrigaderna tog i ett fax på sig måndagskvällens terrordåd utanför Tel Aviv. Enligt gruppen kommer självmordsattackerna att fortsätta för att tvinga ut Israel från palestinska områden.

Faxet saknade dock symbolen för Fatah-rörelsen, vilket tolkas som ett tecken på ökad splittring angående Arafats order att självmordsattackerna ska upphöra.

Caroline Olsson