Ryssland och Nato skrev historiskt avtal

NYHETER

Nato och Ryssland är överens.

På tisdagen undertecknades det historiska avtalet om ett nytt försvarssamarbete.

- Två forna fiender har blivit partners, sade USA:s president George W Bush på toppmötet i Rom.

Foto: AP
Rysslands president Putin, Italiens premiärminister Berlusconi och USA:s president Bush skakar hand efter att avtalet skrivits under vid toppmötet i Rom.

Rysslands president Vladimir Putin drog till och med ett skämt innan bläcket ens torkat. Han föreslog att den nya alliansen skulle kallas Sovjeternas hus. Inte efter den forna republiken utan efter det ryska ordet för rådsförsamling.

- Det tar jag som en skämt, sade Natos generalsekreterare, lord George Robertson.

Avtalet undertecknades under mötet med 19 Natoländer, som samlats vid flygbasen Pratica di Mare tre mil utanför Rom.

Hårdbevakat möte

Mötet har hårdbevakats av italienska säkerhetsstyrkor. 15 000 man har kommenderats ut för att förhindra eventuella terrorattacker vid mötet, som samlat 20 av världens ledare.

- Vi arbetar för att göra avspärrningarna ogenomträngliga, säger prefekten i Rom Emilio Del Mese till tidningen La Stampa.

Han berättar att hela området runt basen de senaste 20 dagarna har kontrollerats både från helikopter och av patruller till fots.

Något dussintal bestyckade stridsflygplan och helikoptrar med maskingevär har cirkulerat i luftrummet ovanför basen.

På marken har de populära stränderna runt basen spärrats av helt.

Jeltsin skrev på första avtalet

Delar av vägnätet runt Rom spärrades också på tisdagen. Enligt uppgift i italiensk tv erbjöds president Bush en konvoj om 50 fordon, men avböjde och valde en mindre omfattande eskort.

Mötet innebar också att Ciampino, en av de större flygplatserna utanför Rom, stängdes både på måndagen och tisdagen av säkerhetsskäl.

Det är exakt exakt fem år sedan, den 27 maj 1997, som Rysslands dåvarande president Boris Jeltsin skrev på ett avtal med Nato om samarbete i bland annat säkerhetsfrågor.

Caroline Olsson