Securitas döms till skadestånd efter misshandel

NYHETER

Stockholms tingsrätt dömde på tisdagen bevakningsföretaget Securitas att betala ett skadestånd till en 26-årig man som misshandlats av ordningsvakter.

-Nu har jag fått en bekräftelse, efter fyra och ett halvt år så håller äntligen rättsväsendet med mig. Det känns lite enklare att gå vidare nu, säger mannen till SVT:s regionala nyhetsprogram ABC.

När några ordningsvakter vid Slussen i Stockholm tog hand om en kvinna, tyckte 26-åringen att de var för hårdhänta mot henne. Det hela slutade med att de förde honom till en vaktlokal. Där skadades han svårt av slag mot huvud och kropp. Han har fortfarande synproblem och mardrömmar och går i arbetsrehabilitering.

Lade ner förundersökningen

Åklagaren lade ner förundersökningen mot vakterna. Sedan 26-åringen friats från åtalet om våldsamt motstånd, stämde han Securitas i ett civilmål.

Enligt tingsrätten uppstod skadorna genom våld utövat av en eller flera ordningsvakter. Rätten går inte närmare in på vem som utdelat slagen, utan konstaterar att Securitas ska vara skadeståndsskyldigt för sina anställda även om skadorna uppstått av oaktsamhet.

Skadeståndets storlek fastställs senare. Enligt Securitas informationschef Åke Andersson är det första gången företaget döms att betala skadestånd i ett liknande mål. Securitas har ännu inte beslutat om man tänker överklaga.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM