Spola buset!

Kristina Axén Olin vill utrusta polisen med vattenpistoler

NYHETER

Stockholmspolisen ser inte ut att få några vattenkanoner.

Nu vill Kristina Axén Olin (m) ha högtryckstvätt och fångstnät i stället.

- Bättre än pansarbuss och tårgas i alla fall, säger hon.

Foto: Lars Rosengren
Hon ger sig inte Om inte Stockholmspolisen får vattenkanoner ska de i alla fall ha fångstnät och bärbara vattengevär. "Rikspolisstyrelsens inställning är omodern", säger socialborgarrådet Kristina Axén Olin (m).

Stockholms socialborgarråd Kristina Axén Olin är ordförande i polisstyrelsen. Där är hon pådrivande för att Stockholmspolisen ska köpa in vattenkanoner.

Men Rikspolisstyrelsen avråder, i en ny rapport skriver man att vattenkanoner är för aggressivt.

I stället föreslår Axén Olin att poliserna i Stockholm åtminstone ska utrustas med bärbara vattengevär och pistoler som man kan skjuta ut ett fångstnät med.

Dessa vapen finns redan på marknaden och den japanska polisen tänker använda dem under VM.

Vill undvika skottlossning

- Jag ska ta upp frågan på polisstyrelsens möte i juni. Det handlar ju om att utrusta polisen så att man kan undvika skottlossning, säger Kristina Axén Olin.

Men det låter ju som högtryckstvätt och Spindelmannen.

- Ja, ha ha. Men faktum är att utrustningen används i flera länder och därför borde även vi kunna titta på den.

På Rikspolisstyrelsen (RPS), som beslutar vilka vapen polisen får ha, är man inte imponerad av Kristina Axén Olins senaste idéer.

- Vapen är alldeles för allvarliga saker för att man ska rusa iväg och köpa efter första bästa impuls, säger Staffan Kellerborg, informationsdirektör på RPS.

Nätet bedöms som farligt

Roger Alvesur, poliskommissarie på RPS teknikenhet och ansvarig för svensk polisbeväpning, säger att man tittat på de föreslagna vapnen och inte bedömt dem som användbara.

Det bärbara vattengeväret har för liten kapacitet och fångstnätet har RPS bedömt som direkt farligt.

- Eftersom det har tyngder i kanten och roterar när det kastas i väg är risken stor att någon skadas, säger Roger Alvesur.

Han förordar i stället en kombination av bepansrade polisbussar, tårgasgranater och så kallade beanbags, det vill säga grovt hagel inkapslat i en tygpåse.

- RPS säger att vattenkanoner är för provocerande. Vad är då pansarbussar och tårgas som kräver att poliserna har skyddsmask på sig? Även om mina förslag andas Spindelmannen och högtryckstvätt är de i alla fall bättre än pansarbussar och tårgasgranater, säger Kristina Axén Olin.

Olle Castelius